Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

SVT: s ”Morgonstudion” är på gränsen till rena kalkonen

Karin Magnusson, André Pops, Carolina Neurath och Pelle Nilsson.
Karin Magnusson, André Pops, Carolina Neurath och Pelle Nilsson. Other: Janne Danielsson/SVT

SVT:s nysatsning "Morgonstudion" har inte tagit sig efter snart tre månader. Det är ett program som fullständigt saknar journalistisk riktning.  

Högst motvilligt läser jag egna texter som redan publicerats (plågsamt), men ibland är det av nöden tvunget – när jag ögnar igenom min krönika från den 28 augusti i år, skriven direkt efter premiären på SVT:s nysatsning ”Morgonstudion” blir jag något förvånad över att den så till den högsta grad fortfarande lever – sedan djupt bekymrad över att alla förväntningar kommit på skam.

Jag var urless på Gomorronsoffan, vin, mat, blommor hundar och paneler där ofta ingen visste nåt om jättemycket.

SVT har tveklöst stått inför sitt moment 22: De har bara gjort morgon-tv för sin allra mest trogna public servicepublik, plus 50, 60 & 70. Särskilt mellan 14 och 25, men också mellan 25 och 40, har tittandet varit lågt, närapå noll, och självklart måste problematiken tas på allvar, och dilemmat på sikt lösas – hur skall man annars motivera det kanske sista gemensamma vi har: Television för alla, finansierad av alla, objektiv, icke-kommersiell, fristående - och helst enastående.

Som bäst är hela public service-idén enastående.

Läs mer: Johan Croneman: I många stycken struntar SVT blankt i de som faktiskt bryr sig

Jag var rätt ensam bland kritikerna om att se potential i nya ”Morgonstudion”, det regnade in mejl från tittare som var besvikna på både mig och SVT. Jag ser veckans första sändning, måndag morgon, och jag ser samma sak och samma saker som jag såg i det första programmet. Potentialen är kvar, förändringen efterlängtad och nödvändig, men vad värre är: Barnsjukdomarna är också fortfarande kvar, efter snart 3 månader är besvären akuta.

Vi ser ett nyhetsprogram som fullständigt saknar stringens! Ingen skärpa, ingen precision, ingen klarhet. Det är ett slags löst ”snacka om nyheter”, utan dess like, på gränsen till kalkon ibland. Jo, och parodiskt.

Att man inledningsvis samlar medarbetarna till ett lite lättare och öppet redaktionsmöte, och/eller avslutar morgonsändningen på samma informella vis, är väl trevligt och lagom nojsigt och kompiskul – men när det jävlar i mig fortsätter så under hela sändningen (och i detta är vi tittare totalöverens, tro mig) drattar hela programmet på ändan. Det är slappt, slött och saknar helt journalistisk riktning. Fullständigt!

Det är som om man lockat till sig varenda enskild reporter med löftet om att de skall få bli sin egen lilla Nyhets-Skavlan. Att man har två nyhetsankare som skall leda, styra (och eventuellt småprata sinsemellan) är väl rimligt och förnuftigt, men i SVT:s ”Morgonstudio” vill ingen vara sämre än någon annan, grå och tråkig, sitta och läsa telegram, sammanfatta, summera, nej, när det blir ”nyheter” (och då undrar man ju ofta vad det andra just var) då sitter till exempel Alexander Norén där och vevar och viftar med armarna, om det är något stort på gång alltså, men han kan också lika gärna småprata lite med oss tittare om läget i Syrien eller från en skjutning i Malmö eller nåt kul på nätet som han såg i morse. Säg nåt som inte är nyheter förresten? Och han vill också vara Nyhetsstjärna!

Läs mer: Johan Croneman: Inte en dag för tidigt som det museala ”Gomorron Sverige” läggs ned

Det som till exempel tidigare ändå var snuttifierade sportsändningar, har nu blivit kompletta icke-sändningar, osammanhängande prat och bilder, för att nu inte prata om kulturnyheterna (mycket babyspråk till ”de unga obildade” tittarna!). Här berättar man oftast att man har haft en kritiker som just varit på film ”och han tyckte den var liksom superbra, men läs om det på nätet, för nu har vi sett den här roliga grejen på Youtube”!!

Katastrof är ett starkt ord. "Morgonstudion" står på randen till en.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.