Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Johan Croneman: SVT skiter i allt utom tittarsiffrorna

Foto: Alamy

I serien "Under samma tak" ska människor som inte känner varandra bo i samma hus. Frågan är hur den här sortens satsningar har med public service att göra.

"Sociala experiment" på tv gör mig illamående.

SVT går i bräschen för den här typen av underhållning (hur öppna dörrar kan man sparka in som kritiker!?), de har rekryterat stenhårt från den kommersiella marknaden, de har örnkoll på vilka produktionsbolag som är i framkant, och de gör allt, helt ogenerat.

I dag är det på SVT1 (20.00) premiär för "Under samma tak". Ännu ett "socialt experiment", jädrans vetenskapligt, helt enkelt. Man har föst ihop en samling fårskallar (och om de inte är fårskallar så har de blivit uppmanade och regisserade till att bli det), fem unga, fem gamla, det är schabloner, karikatyrer, handplockade för att väcka våra lägsta känslor. De skall under några veckor bo i samma hus, och så skall vi få se vad som händer när en korkad blåst brud (och en puckad liten fjantig tönt) som tycker att alla gamla är liksom dumma i huvudet, får möta fem intoleranta, rigida, och minst lika blåsta pensionärer (alla över 65 som känner igen sig räcker upp en hand!).

Det blir "bra tv", och många tittare kommer att engagera sig, men kom inte och fåna er om att reality har något som helst med verklighet att göra. Jag har inte sett något mer konstruerat – och rakt igenom falskt – på evigheter. Kom fram nu, Hanna Stjärne, SVT:s nya vd, så att vi får syn på dig – och berätta, uppriktigt, vad du tycker om programmet, om genren. Var detta din stora dröm när du satt där på P1 och Dagens Eko och hade stora journalistiska ambitioner? Och vi vill inte höra något löjeväckande om bredd och kredd, bara en öppen, ärlig programförklaring, och dessutom en helt uppriktig åsikt om det konkreta programmet ifråga. Är det här bra public service? Och det finns bara två svarsrutor. Ja eller nej. Sedan kan du givetvis få utveckla dig, mycket gärna dessutom. Gärna här i DN, om dina egna sidor, som vanligt, är (själv-)upptagna av eget beröm (på SVT:s nätredaktion är precis allt en tittarsuccé).

Illamåendet övergår snabbt till en flera veckor lång kräksjuka, men kritiken rinner som sagt av dem som vatten på en gås. De (förlåt) skiter fullständigt i annat än konkreta tittarsiffror. De "populariserar" till och med nyheter och politik; kriminaljournalistiken toppar allt som oftast nyhetssändningarna, politiken skall vara klatschig och lättsam.

Det blir antingen som SR:s "Klartext" (som ju är utmärkt för sin målgrupp), de förklarar Ukrainakrisen på barnspråk ("Ryssland är lite arga på Ukraina för dom tycker att Ukraina kunde vara snällare mot alla ryssländare") eller så diskuterar man enbart frågor som finns på löpsedlarna; man letar aldrig en ideologisk skiljelinje, man söker inga historiska paralleller ("sånt däringa är för svårt för vanliga tittare"), man bryr sig bara om dagsfärska motsättningar – när kände ni senast att Mats Knutson, Anna Hedenmo eller Margit Silberstein ställde en fråga som de själva var uppriktigt intresserade av att få ett svar på?

Ingenting biter längre på SVT, de tar aldrig någonsin upp en kastad handske till diskussion, de ler i mjugg åt kritik från "kulturkoftorna" – de har ju i minst 10-15 år arbetat stenhårt på att mota ut just den generationen från huset på Gärdet, nu är det nya kvastar som skall sopa. Ja, och nya sopor som skall krysta.

"Gift vid första ögonkastet" och "Under samma tak" har definitivt både politiska och ideologiska kopplingar till SVT:s syn på kultur och samhälle. De låtsas bara inte själva om det.

 


Fördjupning:

 

Nyhet. SVT:s nya chef Hanna Stjärne vill veta varför saker är som de är. Jakten på en ”supermänniska” slutade med att Sveriges Television fann Hanna Stjärne. ”Jag har en stark drivkraft som har hjälpt mig många gånger både i jobbet och privat”, säger den nya tv-chefen. Läs hela intervjun

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.