Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Johan Croneman: Vår utrikesminister seglar politiskt solo, ensam, in i evigheten

När utrikesminister Carl Bildt pekade ut ryska separatister som skyldiga för ­nedskjutningen av det malaysiska ­planet tog han en mycket vågad risk.

Min avsikt var att skriva om skådespelare i allmänhet och några brittiska i synnerhet. Seriestarten på brittiska sommarthrillern ”Mayday” (SVT) var skådepelarnas triumf. Måste i stället ägna mig åt det politiska ­skådespeleriet. Det där extra cyniska.

När uppemot 300 människor mister livet i en olycka, ett attentat – nedskjutningen av det malaysiska planet över Ukraina – låtsas minst två dussin politiska världs­ledare att de bryr sig.

När de brytt sig så där lite klädsamt i tjugo sekunder, i början av ett uttalande, blir det sedan bara spel – väldigt mycket överspel. Uselt dessutom.

Utrikesminister Carl Bildt har ju i och för sig aldrig någonsin haft fel, men i torsdags eftermiddag/kväll tog han i alla fall en mycket vågad (förmodligen kalkylerad) risk när han långt innan någon annan, helt kategoriskt och bestämt och tvärsäkert, pekade ut ryska separatister som skyldiga till nedskjutningen. Det hade han läst på Twitter. Det hade han sett på en video. Detta åtminstone sex timmar innan den amerikanska säkerhetstjänsten vågade sig på ett halvt påstående om att det (nog) handlade om en nedskjutning. Vilka förövarna var vågade man inte uttala sig om.

Varför ringde de inte den svenska utrikesministern?! Han hade ju klara besked.

I både Rapport- och Aktuellt-studion satt reportrarna som fågelholkar – jo, Lennart Persson gjorde ett tappert försök, men när det gäller Carl Bildt räknas inte ens tappra sådana. När Lennart Persson försökte komma med en lite kritisk fråga avfärdade Carl Bildt honom som mindre vetande.

Detta har egentligen ingenting som helst med att göra huruvida Carl Bildt gissade rätt eller inte. Han är djupt involverad i propagandakriget, och han har tagit ställning för hela vårt lands räkning. (Tack Calle.) Vi anser uppenbarligen, och kollektivt, att de ryska separatisterna är ”gangsters” (noterade ni Carl Bildts Palme-retorik ...??!) – det finns få utrikesministrar inom EU som så öppet visat sitt Putin-förakt och sitt rysshat som Carl Bildt. Det är precis som om han äntligen, och igen, fått korn på Kalla kriget, och den känslan vill han inte släppa för allt smör i Småland. Eller all olja i Afrika.

Som tv-tittare är det inte Carl Bildts tvärsäkerhet som oroar mest – det är nog sättet han dompterar medierna på. Och hur han sprider rädsla omkring sig. Och hur extremt nöjd han verkar vara med att det egentligen inte spelar någon som helst roll vad han säger – han kommer ändå alltid kunna ändra sig, det kommer ändå alltid rinna av honom, det är ändå alltid någon tönt till journalist som missförstått honom.

24 timmar efter nedskjutningen, ett dygn efter Carl Bildts tvärsäkra uttalanden, vet vi fortfarande inte. När ni läser det här vet vi kanske något bättre.

Ponera bara att Carl Bildt har helt fel – tror ni att han ställs till svars för den fadäsen? Aldrig i livet. Carl Bildt skulle inte tillåta det.

Ponera att Carl Bildt har rätt – efter det kan inte någon, någonsin, ens vidröra hans trovärdighet.

Vår utrikesminister seglar politiskt solo, ensam, in i evigheten. Rätt eller fel – det har över huvud taget inte med saken att göra.

Har ni förresten någonsin uppfattat det som om han representerar en regering – att han utsetts av en regeringschef, att han har en boss över huvud taget!!? Tror ni en enda gång på att Fredrik Reinfeldt skulle till att bestämma över Carl Bildt? Tjenare.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.