Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Johan Croneman: Vem vågar sätta sig upp mot Gud fader själv, Hans Rosling?

Hans Rosling
Hans Rosling Foto: Jessica Gow/TT

Efter alla hyllningar av Hans Rosling blir jag tvungen att kolla upp om han har kritiserats. Alla som är läskunniga skall givetvis skaffa sig en så bred bild som möjligt.

Jag tillhör givetvis dem som också har fascinerats av Hans Rosling, av hans glödande entusiasm, allt som brinner i honom, sanningssökaren, sanningssägaren. Vetenskap som standup. Varför inte? Alla fattar och alla skrattar.

Det hjälper ju också att han äntligen skänker framför allt medelklassen lite välförtjänt lugn och ro – efter 62 000 ekolarm, global nedskitning av monumental omfattning och generationer som varit bröstfödda på nyheter om krig, överbefolkning och svältkatastrofer (min första var Biafra, mamma hade en insamlingsbössa i papper på typ frukostbordet, några svältande barn på bild – det var inte helt lätt att klämma ner Kalaspuffarna och ostmackan med det framför ögonen varje morgon – så blev jag FNL:are också...).

Nu säger Hans Rosling att allt är på väg åt rätt håll, allt blir bättre, befolkningskurvan planar ut, nästan alla får det drägligare, medelklassen växer (välkomna, välkomna!!), Svenne Banan in Calcutta får också bara två barn och kan ta lågprisflyg till Bali på semester.

Läs mer: Hans Rosling: Jag läxade inte upp honom!

Suck, pust, äntligen någon som fattat vår kollektiva ångest i hela Bromma/Enskede/Vasastan. We love you, Hasse. Du är nästan bättre än Oxascand.

Sociala media exploderar i närmast religiös hänförelse, för att inte säga hänryckning.

 

Någon har hittat små luckor i Roslings heliga gral, förlåt graf, den om befolkningsutvecklingen. Någon annan menar att han, medvetet, väljer bort en hel del viktiga parametrar.

 

Hans tv-framträdande i Globen på förra veckans "Hela Sverige skramlar"-gala var näst intill messianskt. 

Hade han sagt att all hans forskning pekade på att vår näste förbundskapten i fotboll hette Johan Croneman så hade jag förmodligen redan imorgon flyttat in i mitt nya rum på Svenska Fotbollförbundet.

Jag är antagligen född glädjedödare.

För bara fem minuter efter Roslings brandtal är jag ute på nätet och googlar på "rosling critic".

Läs mer: Upprop sprids för Hans Rosling och Jimmie Åkesson i tv-debatt

Och ser man på: Där kallas han plötsligt ekologiskt illitterat i något sammanhang – någon har hittat små luckor i hans heliga gral, förlåt graf, den om befolkningsutvecklingen.

Någon annan menar att han (medvetet) väljer bort en hel del viktiga parametrar, som en global framtida ekonomisk, ekologisk kollaps till exempel.

Någon annan undrar om någon betalar honom för att säga detta – i och i sådant fall vem...? Ikea, bland annat.

Flera seriösa forskare, vetenskapsmän och duktiga, grävande journalister visar Rosling all den respekt han förtjänar, men menar att det finns sprickor och luckor i Roslings argumentation. 

Jag vill (vågar) sannerligen inte sätta mig upp mot Gud fader själv – men jag kan läsa hyggligt.

Och alla som är läskunniga skall givetvis skaffa sig en så bred bild som möjligt.

Så fort någon ställer sig upp och säger sig ha uppfunnit hjulet (igen!) blir jag djupt skeptisk. Dagen efter-reaktionerna på Hans Roslings Globenuppträdande fick mig att bli ännu mer bekymrad.

Såg om den där omtalade intervjun i dansk tv, när Hans Rosling läxar upp programledaren/intervjuaren efter noter: "Jag har rätt och du har fel". Och så lovprisar han den nigerianska demokratin, och utvecklingen. Hmmm.

Man säger liksom inte emot Hans Rosling, eftersom han är – Hans Rosling.

Någon enda tv-journalist som har lust att utmana ödet? Gräva lite där de står?! Bara ställa frågan, så att den åtminstone ställs:

Finns det något i det Hans Rosling säger som kan/bör ifrågasättas?

Läs mer.Kulturkrönikor

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.