Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Jonas Thente: Bokmässan är en syntes mellan det onda, det goda och det fula

Bokmässan i Göteborg
Bokmässan i Göteborg Foto: DN

Krönika. Bokmässan i Göteborg är bråkigare, mer oförutsägbar, offentlig och arenalik än andra internationella, mer branschinriktade, bokmässor. En märklig syntes mellan det onda, det goda och det fula uppstår, skriver Jonas Thente.

I år satte det igång redan med det utskällda Ungern-temat. Böcker är bra i princip, men inte presenterade av vem och vad som helt.

Som vanligt om åren finns här också i seminarieprogrammet en uppsjö av andra nattsvarta ämnen och teman. Läsningen går ner bland unga, intoleransen ökar överallt, rasismen grasserar fritt, yttrandefriheten är hotad, anhöriga tar sina liv, kvinnorna får ingen plats, internet är sexualiserat och fullt av hat, oljan hotar, det mobbas som aldrig förr i skolan, mensen hyschas bort, de etablerade medierna går i drev och de sociala bygger på härskartekniker, barn förs bort, Europa är på väg över högerkanten, man kan inte lita på någon i övervakningssamhället, skolbiblioteken utarmas och vi skall inte ens gå in på klimatfrågan.

Det var en kort sammanfattning av de seminarier och diskussionspunkter som kommer att locka flest.

 

Det är samma känsla av gemenskapligt, humanistiskt mys som uppkommer i somliga kyrkor, när prästen berättar hur alla i församlingen kommer att brinna men ej förtäras av elden i Helvetet.

 

I kontrast till dessa står en programpunkt som ”Lyckan är att läsa”, under vilken Per Wästberg avser att demonstrera just denna utsaga.

För det är här den märkliga syntesen inträffar, att seminariebesökarna sitter och ler saligt när de hör några debattörer upp på podiet tala om massvält eller ökande intolerans.

Det är samma känsla av gemenskapligt, humanistiskt mys som uppkommer i somliga kyrkor, när prästen berättar hur alla i församlingen kommer att brinna men ej förtäras av elden i Helvetet. Församlingen nickar och ler, och går därefter ut till kaffet och kanelbullarna.

Det goda och det onda alltså. Det fula, det får väl som alltid representeras av ”kommersialismens skadeverkningar”, som det hette i ett gammalt kulturpolitiskt program. Samt av en del monterinredningar och kavajer.

Vill man undvika det onda och den gnagande oron så kan man gå på seminariet ”Humlorna – små men viktiga” och ”Bisyssla” som handlar om biodling.

Fast å andra sidan: bin… de är också hotade. För säkerhets skull kan det få räcka med humlorna.

 

Fördjupning.Bokmässan 2015

Läs mer.Kulturkrönikor

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.