Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Jonas Thente. Svårt att väcka läslust i praktiken

Att politiskt ta sig an att främja läsandet av skön- och facklitteratur är ingen lätt sak. En så vag och svårgripbar uppgift leder ofta till improvisationer, regionala avvikelser och hänsynstagande till den mängd olika aktörer som på ett eller annat sätt är inblandade i det vi kallar Litteraturen.

Regeringens proposition "Läsa för livet" genomsyras av en politisk vilja att försöka styra upp alla välmenta men fladdriga ambitioner, för att kunna hålla bättre koll på vart pengarna går och varför. Det är nog en bra sak.

Bra är också att man ser den minskande och segregerande läsförståelsen som ett demokratiskt nationellt problem som på skolnivå hotar att ödelägga även tillägnandet av de övriga ämnena – inklusive naturvetenskap och matematik.

Det svåra kommer när man på de exekutiva nivåerna måste avgöra hur man skall få en tolvårig grabb att uppleva ett så dimmigt politiskt begrepp som "läslust". Om man så högläser världens mest rafflande skräckthriller och slutar precis innan sista kapitlet, så kommer det ändå att finnas en grupp i varje klass som aldrig någonsin skulle kunna tänka sig att läsa boken till slut av egen vilja.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.