Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Skriv inte under på fascismens ”vi”

Foto: Marcus Ericsson/TT

I lördags arrangerades en demonstration i Stockholm som gick under namnet ”Folkets demonstration” för att ge intrycket av en bred, folklig förankring.

I flygbladen som delades ut inför lynchmobbens framfart kvällen innan talades det om att ”försvara våra allmänna utrymmen”. På Facebook sprids texter som ”Det är dags att vi skyddar våra kvinnor”.

Alla dessa exempel pekar på de högerextrema rörelsernas försök att skapa ett ”vi”, ”vårt” och ”våra”. En djup famn som ska tyckas rymma ett helt folks kollektiva åsikt.

Fascismen bygger ju inte bara på hot och hat utan lika mycket på motsatsen. Redan nationalsocialismens propagandafilmer visade blonda pojkar som busbrottades under glada tillrop. En paradisisk idyll med solskensbelysta spannmålsfält, en vision formad för ett inkluderade ”vi”. Rörelsens lockelsekraft alstras av känslan av gemenskap, en kollektiv styrka, en vacker insida som innesluts i de egna nyhetssajternas filterbubbla.

Läs mer: Tusentals kvinnor i upprop mot rasism

Detta ”vi” kan sedan ställas mot ett yttre hot, ett degenererande ”dom”, en variabel som sedan kan skifta allteftersom kampen fortskrider och gränserna framflyttas. Det finns alltid nya ”dom” att vända sig mot.

Att skriva under på eller förhålla sig neutralt till detta ”vi” är att låta sig bli tvångsinkluderad i en verklighetsbeskrivning som snabbt kan bli gällande, en ytterligare förflyttning av acceptansens baslinje tills rasism och fascism slutligen normaliserats.

Man bör därför påminna sig om att medan det talas om ”våra kvinnor” har det största partiet med främlingsfientlig agenda inte större andel kvinnliga unga röster än 1,8 procent. Nätkampanjerna #inteerkvinna och #inteerman är bra exempel på påminnande motstånd. Men skulle även kunna kompletteras med ytterligare en hashtag: #inteertvi.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.