Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Lotta Olsson: Spridningen av e-boken är inget mindre än en fråga om demokrati

Att läsa böcker på skärm kan bland annat vara ett bra alternativ för människor med läs- och skrivsvårigheter. Därför borde det satsas mycket mer på att sprida e-böckerna.

Vana läsare föredrar pappersböcker framför e-böcker, konstaterade en undersökning nyligen. Till och med i den yngre generationen, där det inte finns något tekniskt motstånd.

En bok är en bok är en bok, man håller den i handen och känner hur långt man har kommit, bläddrar lätt bakåt, muskelminnet talar om var i boken man ska leta efter en viss händelse.

Jag kan bara hålla med: som van läsare tar jag oftast hellre en pappersbok än en e-bok, om båda ligger framför mig. Fast det gör de ju sällan.

När jag däremot behöver en viss bok omedelbart kan jag ladda ned en e-bok blixtsnabbt från biblioteket, förutsatt att boken finns tillgänglig som e-bok. När biblio­teket är stängt, eller om det regnar ute. Eller om jag ska bära med mig boken och den är för tung.

Det finns tusen tillfällen när den lättillgängliga e-boken är att föredra. Det finns också en stor mängd människor som har betydligt större glädje av en e-bok än av en pappersbok.

Det är till exempel oerhört sorgligt att så många äldre saknar vana vid datorer, när det är i den åldern man bäst behöver e-boken: när synen börjar svikta och läsglas­ögonen kommer bort (ja, jag vet inte heller var mina är), när det blir svårare att besöka bokhandlar och bibliotek och tyngre att bära hem böckerna.

Ny teknik är ett oslagbart hjälpmedel i så många avseenden. Men det är som att många inte ännu uppmärksammar den läshjälp som e-boken kan innebära för äldre, rörelsehindrade eller bara för den som bor långt ifrån ett bibliotek eller en bokhandel.

Förutsatt att tekniken i e-bokläsarna är tillräckligt enkel, och det kan vara värt att påpeka att en av de mest framgångsrika mobiltelefontillverkarna är den som tillverkar enkla mobil­telefoner (även smartphones) för äldre. Hur kan det komma sig att så få teknikföretag har insett poängen med användarvänlighet?

Självklart är inte e-boken något universalmedel, men den är värd att prova, särskilt för den som har svårt för att läsa pappersböcker. Allt fler berättar om att den kan underlätta vid läs- och skrivsvårigheter, eftersom vissa faktiskt läser bättre när bara ett fåtal textrader visas åt gången. Det har specialpedagoger upptäckt tidigare, och tipsat om att man kan bli hjälpt av ett vitt pappersark som täcker större delen av boktexten. E-boken ger samma effekt automatiskt.

Och, givetvis, e-böckerna kan underlätta för barn och ung­domar. De senaste årens undersökningar visar att läsningen sjunker betydligt någonstans i slutet av mellanstadiet, när många barn och ungdomar övergår helt till att använda digitala medier. Varför inte försöka ladda ner en bok i mobilen? Det finns redan gott om skolbibliotekarier och svensklärare som rekommenderar eleverna det – då finns boken i ens närhet utan att man tänker på det, man behöver inte bekymra sig om återlämning eller förkomna exemplar.

Tyvärr har krångliga och kostsamma avtal gjort att bibliotek­en förlorat ekonomiskt på varje e-boklån, även om det verkar gå åt rätt håll nu. Men det behöver göras mycket mer!

Jag menar inte att e-boken är överlägsen pappersboken, åtminstone inte i alla lägen. Men den är ett allt mer nödvändigt komplement, och för de grupper som har svårt att nå fram till pappersboken är det är faktiskt en ren demokratifråga. Litteraturen ska vara tillgänglig för alla.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.