Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Ansvaret vilar tungt på alla som i sitt yrke använder svenska språket

Ett språk måste få vara föränderligt och påverkbart för att kunna växa och följa med sina människor. Men det innebär inte att man ska ge upp inför de politiskt riktade attacker på språket som nu pågår, skriver Malin Ullman.
Ett språk måste få vara föränderligt och påverkbart för att kunna växa och följa med sina människor. Men det innebär inte att man ska ge upp inför de politiskt riktade attacker på språket som nu pågår, skriver Malin Ullman. Foto: JONAS LINDKVIST

En smygande hatvokabulär är ett långsamverkande men likafullt effektivt gift. Därför är det oerhört viktigt att inte ge upp inför de politiska attacker som nu pågår mot vårt språk.

Vad hände med svenskan under 2015? Ett besked fås när Språkrådet redogör för de så kallade nyorden; i år listas bland annat naturvin, haffa och cosplay. Orden kan ge en snabb bild av ting som tagit sig in i vardagen, ämnen som uppmärksammats i nyheterna. Men medan de nya orden öppet representerar en förändring, finns en annan rörelse i språket som inte deklarerar sina avsikter eller sitt innehåll med samma genomskinlighet.

I en artikel i Sydsvenskan går Peter Fällmar Andersson igenom svenska språkets politiska skifte under 2015 och refererar till författaren och forskaren Mattias Gardells begrepp för detta språk: "sverigedemokratiska” (27/12). Svenska Dagbladets ledarskribenter, som både varnat för ”nationens undergång” apropå flyktingmottagandet, och velat stöpa om ordet ”främlingsfientlig” till ”någon som varnade i tid för risken med migrationspolitiken”, är kanske det mest Orwellska och skrämmande exemplet på hur högerpopulistiskt kampanjarbete bedrivs med och i språket.

Vore det bara för SvD:s alltmer extrema ledarsida skulle en sådan betydelseförskjutning inte vara särskilt betydelsefull. Men som Peter Fällmar Andersson konstaterar, används ett ord som ”naiv” mer brett för att beteckna någon som inte vill stoppa flyktingar vid gränsen, och ordet ”svensk” för att enbart beteckna människor som bott i landet i generationer.

Ett språk måste få vara föränderligt och påverkbart för att kunna växa och följa med sina människor. Men det innebär inte att man ska ge upp inför de politiskt riktade attacker på språket som nu pågår.

De senaste åren har filologen Victor Klemperers bok och vittnesmål från Nazityskland, "LTI. Tredje Rikets språk" (1947), citerats allt oftare och i varningssyfte. Klemperer, vars judiska bakgrund gjorde hans liv med tyska språket till en fråga om liv och död, förklarade så precist hur en smygande hatvokabulär är ett långsamverkande men likafullt effektivt gift.

Foto:

 

Hur skulle det kunna vara det minsta naivt att förstå att vi lever i en tid av folkvandring och att inse att en del av den vandringen når Sverige?

 

Det vilar ett tungt ansvar på alla som i yrket använder svenskan att se upp för de ideologiska omstöpningarna av ordens betydelser. ”Svensk”, till exempel, kan i nyhetssammanhang inte vara något annat än en fråga om medborgarskap – vill man ta upp historisk härkomst och språk i hemmet får man stå ut med att använda flera förklarande meningar.

För språkintresserade överlag är det en uppgift att inte efterskänka ett användbart ord som "naiv" till en given politisk ståndpunkt, där naiv automatiskt innebär en viss hållning till flyktingmottagande. Hur skulle det kunna vara det minsta naivt att förstå att vi lever i en tid av folkvandring och att inse att en del av den vandringen når Sverige?

En annan språkförskjutning uppstår när ord plötsligt och oväntat paras ihop. Som för några veckor sedan, efter ett inslag i P4 i Blekinge, där asylsökande kvinnor och uteblivna cellprov kopplades samman. Knappt hade ”cellprov” och ”flyktingkris” fösts ihop som språkdelar i samma hotfulla berättelse, förrän det visade sig att det var en väl kontrollerad form av "kris" – cellprovtagningen hade flyttats fram en månad, och av fler skäl än att asylsökande kvinnor kommit till mödravården. Frågan är hur långt den här efterhandskorrigeringen kommer att hjälpa. Det går väldigt snabbt att etablera politiska råttan i pizzan-berättelser om ”rätt” signalord används.

Victor Klemperer jämförde de nazistiska nyorden med små doser av arsenik. Tillräckligt många bör vägra svälja vår tids språkgift.

Läs mer. Kulturkrönikor
  • DN:s samlade kulturkrönikor signerade Niklas Wahllöf, Björn Wiman, Hanna Fahl, Fredrik Strage och många fler hittar du här.
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.