Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Maria Schottenius: H G Adén var så nyanserad att Carl Bildt gav honom en reträttpost

Varför arbetar en av Sveriges främsta Rysslandskännare på ”Protokollet” för att jobba med Sverigefrämjande? Kanske för att utrikesministern inte gillade hans rapportering.

Jag försöker bilda mig en uppfattning om det som händer i Ukraina, och kontaktar Hans Gunnar Adén på Utrikesdepartementet, som jag nyligen träffade på en middag. Han har djup kännedom om rysk och ukrainsk kultur och politik efter att ha ägnat en stor del av sitt liv åt att studera och arbeta i Östeuropa. Han ger mig en klar och elegant analys och jag frågar hur hans stora kunskaper används av utrikesförvaltningen.

Ibland kallas han till Kungliga slottet för att tolka när rysktalande ambassadörer kommer för att lämna sitt kreditivbrev, berättar han. Annars inte alls.

I stället för att arbeta med Östeuropafrågor sitter han på Protokollet på UD, där han ska främja Sverige-bilden inom den diplomatiska kåren. En reträttpost. Tjusig, men dock reträttpost.

Varför arbetar den skickligaste Rysslandskännaren på UD där? Det finns ett svar. Kommer ni ihåg ambassadören i Georgien som Carl Bildt skickade hem just när han öppnat ambassaden i Tbilisi inför det svenska ordförandeskapet i EU?

Ja, det är Hans Gunnar Adén. Anledningen var att Carl Bildt inte var nöjd med rapporteringen, lät han meddela genom kabinettssekreterare Frank Belfrage. Den var nämligen nyanserad (inte enbart positiv) när det gällde president Micheil Saakasjvili. Bland annat rapporterade Adén om valfusk i valet 2008, en sak som också internationella valövervakare senare konstaterade.

Georgien är en intressant flaskhals för oljetransporter från Kaukasus och Carl Bildt hade sedan sitt uppdrag som ordförande i PR-byrån Kreab en speciell roll i förhållande till Georgiens förre president. Kreab var enligt byråns Brysselchef Karl Isaksson Georgiens ”extrahänder i Bryssel”. Isaksson säger till Lisa Röstlund och Leo Lagercrantz (AB 25/9 -12): ”Vi hjälpte dem med mediehantering: att deras historia skulle berättas i media på ett sätt som var bra.” Hon skriver också hur Carl Bildt förra hösten, den 5 september 2012 iförd gummistövlar trampade vindruvor på Saakasjvilis vingård i östra Georgien.

Men då var alltså Hans Gunnar Adén hemskickad sedan tre år och säkrad på Protokollet på behörigt avstånd från Östeuropafrågorna i vilka utrikesministern har speciella intressen. Carl Bildts agerande är en sak, ”han är en kallhamrad politiker”, men hur UD-ledningen kunde ha ett så ”bristande civilkurage” kan han inte förstå.

Hans Gunnar Adéns karriär är över, han pensioneras nästa år, men jag hoppas att en gång få läsa en bok om hans liv. Fjorton år gammal började han följa en radiokurs i ryska och blev fascinerad av språket och kulturen. Efter gymnasiet gick han Tolkskolan, blev kurskamrat med bland andra Gunnar Lund, Erik Åsbrink och Horace Engdahl.

Efter fyra betyg i ryska och Handelshögskolan i Stockholm kom Hans Gunnar Adén till OECD i Paris. Han hade redan under Tolkskolan konverterat till katolicismen, men tog nu, 33 år gammal, steget ut och gick i kloster. I tolv år stannade han, där av tio år på cisterciensklostret Lérins, på en ö utanför Cannes. Det är en orden med stränga benediktinregler, bland annat råder tystnad i klostret. Endast på söndagarna fick man tala. En gång i veckan läste en av bröderna upp vad som hänt i världen, det vill säga vad man skrivit i den katolska tidningen ”La Croix”.

När Hans Gunnar Adén lämnade klostret 1993 började en svår tid. Han var 45 år, flyttade till Tyskland, säsongsjobbade som bland annat diskare och snöröjare tills han bestämde sig för att söka sig tillbaka till det förvärvsliv han hade övergivit. Tack var sina kontakter, talanger och kunskaper gick det lätt. Fram till Georgien.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.