Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 04:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/maria-schottenius-i-frankrike-lanseras-en-nykonservativ-feminism-for-traditionella-familjenormer-och-mot-homosexualitet/

Krönikor

Maria Schottenius: I Frankrike lanseras en nykonservativ feminism

Tariq Ramadan, muslimsk teolog.
Bild 1 av 2 Tariq Ramadan, muslimsk teolog.
Foto: Michel Spingler
Nouvel Observateur
Bild 2 av 2 Nouvel Observateur

På franska universitet finns rörelser som vill knäcka den ”vita dominansen”. Samtidigt argumenterar boken ”Féminismes islamiques” för en nykonservativ feminism, som står nära de heliga texterna. Maria Schottenius skriver om oförsonliga politiska motsättningar i Frankrike.

Maria Schottenius
Rätta artikel

Han klev ur en mörk bil väldigt nära trappan till herrgården för att göra det lätt för säkerhetsvakterna. Elegant, flott, klädd i dyr kostym.

Det är tolv år sedan jag var med när den muslimske teologen Tariq Ramadan en försommardag kom till Engelsbergsseminariet i Avesta för att tala om den sekulära staten och samhället, tillsammans med bland andra Ayaan Hirsi Ali, som starkt fördömer islam. Luften i rummet stod stilla. Det här var inget oskyldigt möte. 

På den tiden var schweizaren Tariq Ramadan respekterad. Mottagen i England som en betydelsefull intellektuell, föreläsare på London School of Economics, professor i islamiska studier i Oxford och rådgivare i frågor om integrationen av muslimer, åt bland andra Tony Blair.

Nu är han åtalad för tre våldtäkter och frigiven mot borgen. Men den saken är rätt oproblematisk för hans anhängare. ”Det intressanta är inte att veta om Tariq Ramadan har våldtagit tre kvinnor, utan med vilken hjälp de tre kvinnorna så enkelt kunde lura domarna”, twittrade en av Ramadans tillskyndare, François Burgat, emeritusforskare på den stora franska forskningsinstitutionen CNRS.

Jag läser med stigande förvåning en artikel i Le Nouvel Obs (nr. 2822, dec 2018) där journalisten Matthieu Aron går igenom vad som hänt på ett 50-tal franska universitet under de senaste tio åren.

Tariq Ramadan står som en sorts beskyddare till den allt starkare rörelsen ”décoloniale”. Genom närheten till Muslimska brödraskapet som grundades av hans morfar och som president för Europeiskt muslimskt nätverk (EMN) har han tätt samarbete med personer som utmärkt sig i kampen för antikolonialism och antirasism. ”Förr var plagiat det värsta man kunde anklagas för, nu är det att på nätet bli utpekad som islamofob. Det kan betyda slutet på en karriär”, säger en ekonomiprofessor i reportaget.

Sociologen Malika Hamidi, tidigare generaldirektör för Tariq Ramadans EMN, höll den 6 november i en konferens på Sciences Po i Aix-en-Provence på temat ”En muslimsk feminism, varför inte?”. Den västerländska, borgerliga feminism som Simone de Beauvoir representerar, anses vara kolonial och rasistisk. Zahra Ali som har skrivit boken ”Féminismes islamiques” argumenterar för ny sorts feminism, som står nära de heliga texterna. Som har en annan syn på kroppen, som poängterar de traditionella familjenormerna och bekämpar homosexualitet. Homosexualitet är en skarpladdad fråga, liksom den om judar och Förintelsen.

Houria Boutelja, taleskvinna för den militanta politiska rörelsen ”Indigènes de la République” och en av förgrundsfigurerna i den ”décolonisation” som pågår för att knäcka den ”strukturella rasismen” och ”vita dominansen”, har bland annat sagt att Förintelsen är ”mindre än en detalj”. Och forskare som namnges i Matthieu Arons artikel, har uttalat sig positivt om Hitler.

Det har redan brakat loss en debatt om det här reportaget. ”Islamismen på universiteten eller inkvisition i l'Obs?” är rubriken på en replik i nättidningen för mediehuset Mediapart.

De här grupperna utmanar den liberala, republikanska, sekulära grundsyn som de franska universiteten vilar på. För att lösa konflikter och stävja de djupa politiska och religiösa motsättningarna krävs ansträngning, men den viljan saknas. Här är agendorna de helt motsatta. 

Utvecklingen känns avskräckande och mina tankar går till den senaste romanen av Michel Houellebecq, ”Underkastelse”, där ett muslimskt parti baserat på traditionalistiska, patriarkala värden vinner den politiska makten och med islamiskt kapital tar över universiteten i Frankrike. Det som nu händer på franska universitet är inte bara en litterär fantasi.

Sverige firar nu 100-årsminnet av demokratins födelse. Men ingenting är givet. Ett nyårslöfte som kräver engagemang, är att på allvar kämpa för demokratin och satsa på att den må leva mer är 100 år.

Läs mer: Nathan Shachar: Få böcker har gjort lika stor skada som Edward Saids ”Orientalism”