Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Ska Nobel Center bli ännu ett av innerstadens halvtomma hus?

Foto: David Chipperfield Architects

Krönika. Planerna på bygget av Nobel Center på Blasieholmen visar hur stadsplaneringen blivit kaosartad. Man struntar i expertis och viktiga remissinstanser.

Just nu är det vilda västern runt stadsplaneringen i Stockholm. Vad som helst kan hända. Det har plötsligt blivit möjligt att bygga högt och stort på känsliga historiska delar av centrala Stockholm.

Moderaterna och Socialdemokraterna har bildat allians och kör över småpartierna. De struntar dessutom i kritiska remissinstanser och blåser på utifrån helt andra premisser än vad som är bäst för Stockholms kulturmiljö. Staden står utan stadsarkitekt. Hon har sagt upp sig och slutat. All expertis är avhängd.

Oberoende kritiker försöker resonera, sannolikt för döva öron.

Arkitekturskribenten Elisabet Andersson skriver (SvD 13/4): ”Framsynt stadsbyggande handlar ju om annat än att låta exploatörer till varje pris bygga där det redan är attraktivt”. Och hon undrar: ”Räcker det med att en byggherre vänder sig till någon högt uppsatt person inom Stockholm stad?”

Ola Andersson går hårt åt den tänkta Applebyggnaden i Kungsträdgården (DN 15/4) och kommenterar det faktum att Nobelstiftelsen fått köpa en tomt på Blasieholmen: ”Det palats de skall bygga där får Applebutiken att framstå som en bagatell.”

I senaste numret av tidningen Fokus går Lotta Dinkelspiel igenom historiken och fighten mellan Nationalmuseum, som vill kunna utvidga för museets samlingar, och Nobelstiftelsen, som vill bygga ett nytt hus på samma tomt.

Tjänsteutlåtandet från Stadsbyggnadskontorets planavdelning, där man föreslår att kommunfullmäktige godkänner beslutet till detaljplan för Nobel Center, är bisarr läsning. Där meddelas att 290 yttranden inkommit och att flertalet är negativa till planförslaget, till exempel tunga remissinstanser som Statens fastighetsverk, Riksantikvarieämbetet och Stadsmuseet.

Ingen av dessa kritiker refererar man dock till, utan bara till Länsstyrelsen, som är positiv. I utlåtandet får man dessutom veta att fasadmaterialet mässing utgår av miljötekniska skäl. Var inte den där guldglänsande fasaden en stor del av grejen? Hur ska huset då se ut? Svart?

Och i ett protokollutdrag från Stadsbyggnadsnämnden den 15 mars står det att ”osäkerhetsfaktorer” kvarstår ”kring ekonomi, kulturmiljö och gestaltning”. Det är det minsta man kan säga. ”Kostnaden för staden har mer än fördubblats sedan det tidigare inriktningsbeslutet”, står det i protokollet, och Liberalerna föreslår avslag med motiveringen: ”Ett Nobel Center är således en dålig affär för staden och passar inte in på Blasieholmen.”

Huset är inte finansierat och ekonomin ytterst oklar. 400 miljoner från familjen Erling Perssons stiftelse och 400 miljoner från Wallenberg är utlovade, men resten? Ska Nobelpriset gröpas ur? Ska Svenska Akademien pumpa in sina prispengar i ett hus som absolut inte behövs? I varje fall inte just där. Se på Stockholm Waterfront, som lär ha 40-procentig beläggning och stora svårigheter med att få det att gå runt. Ska det i innerstaden stå ännu ett halvtomt hus, som kommer att bli stadens och skattebetalarnas problem?

Vd Lars Heikensten, som är pådrivande från Nobelstiftelsen sida, ”går runt och säljer biljetter till Nobelfesten”, sägs det. Och ja, det finns ett upplägg för fundraising där man utlovas plats på Nobelfesten och tillhörande arrangemang om man donerar en större summa till husbygget. Fem miljoner tre år i rad, totalt femton miljoner, är en deal som praktiseras.

Än en gång, vad säger kungen, som lär vara olustig inför att det ska placeras en jättelåda i aktern av Nationalmuseum? Nej, han säger ingenting. Tyvärr.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.