Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Maria Schottenius: Vad har finansdepartementet för kulturfientliga stollar i sitt stall?

På torsdagens regeringssammanträde räddades Medelhavsinstituten i Rom, Aten och Istanbul. Det kan meddelas alla som nu tänkt att den nya regeringen fått fnatt och börjat gå loss på välfungerande och vitala delar inom kulturområdet. En listig, nästan osynlig formulering i budgeten för högre utbildning och forskning innehöll detta häpnadsväckande budskap om nedläggning.

Så kom så nästa närläsning av budgeten där man upptäckt att undervisningen i svenskt språk och samhälle som bedrivs av svenska lärare och lektorer på 228 universitet i 39 länder plötsligt, utan orsak, också läggs ner. Och 38.000 studenter som läser svenska blir utan undervisning. Dessa studenter och deras lärare är omvittnat värdefulla Sverigeambassadörer, och även om man är ointresserad av humaniora kanske man är intresserad av svensk exportindustri. För den har nämligen dessa enklaver svenskorienterade personer spelat en avgörande roll.

Jag vet själv, som Sveriges kulturråd i London såg jag dagligen hur svensklektorerna och eleverna i svenska bidrog till kunskap om Sverige och inte minst energi omkring Sverige. Det kunde gälla litteratur, konst, musik, men också annat, som har att göra med livsstil, turism. Ofta tillsammans med svenska företag, som utomlands på ett självklart sätt ingår i de sammanhang som hjälper till att bygga upp Sverigebilden.

Nästa skandalösa nedläggning i smyg gäller Terminologicentrum som från 2016 enligt samma katastrofbudget ska minskas med 4 miljoner kronor och därmed i princip läggas ner. Terminologicentrum (TNC) är nationellt centrum för terminologi och fackspråk och ger stöd åt de områden som använder särskilt fackspråk. Myndigheterna har ett ansvar för detta enligt Språklagen. Det här är allvarligt. Och handlar om att sabotera en verksamhet som kostar oerhört lite i förhållande till vad det ger. Ingen förklaring har givits och ingen deklaration av hur regeringen ser på vård av fackspråk och terminologi. Bara att pengarna ska användas ”för att finansiera prioriterade satsningar”. Goddag yxskaft.

Men hur kunde det hända? Hur kunde en ny, på ämnet helt oerfaren minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson välja att lägga ner dessa utmärkt fungerande delar inom svensk humaniora? Ville hon verkligen åstadkomma all denna skada och dessutom dra på sig en kritikstorm i sociala medier där det cirkulerar gigantiska namnlistor? Få hela universitetsvärlden emot sig innan hon börjat jobbet? Ville hon framstå som en forskarvärldens torped, som ska lägga ner saker till höger och vänster, utan utskillning?

Nej. Det kan man nog bara konstatera. Det här var inte vad hon eller den nya regeringen hade tänkt sig. Det som har hänt är att hon blivit lurad och överkörd. Det gör inte saken bättre, men är ändå bra att veta.

Finansdepartementet har nämligen, enligt mina källor, haft de här fula förslagen liggande i byrålådan. Nedläggningarna och besparingarna av dessa poster har förberetts tidigare. Helene Hellmark Knutsson är inte den första minister man har försökt med, men uppenbarligen den första som gått på det. Tyvärr, med stor personlig badwill som följd och en väldig uppförsbacke när det gäller att skapa förtroende inom högre utbildning och forskning. Vad finansdepartementet håller på med, och vad de har för kulturfientliga stollar i sitt stall, det måste Magdalena Andersson och Stefan Löfven utröna. Och åtgärda.

Humaniora är inte finansdepartementets baby och har aldrig varit. Men humaniora är Sveriges baby, som måste vårdas och utvecklas. Det gäller nämligen livet och det mänskliga innehållet i vår framtid.

Så nu regeringen: Upp till bevis.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.