Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Matilda Gustavsson: Alliansen går Sverigedemokraterna till mötes om tidskrifterna

Det är inte förvånande att SD och Vladimir Putin förenas i kampen mot ett fritt informationsflöde. Men nu ansluter Moderaternas Per Bill till denna krigsförklaring mot kulturen.

Vladimir Putin vill, likt många andra auktoritära ledare, kontrollera informationsflödena. Hans nya världsomspännande propagandakanal Sputnik lanserades för en månad sedan. Namnet är en nostalgisk blinkning till det tidiga 60-talet och Sovjetunionens storhetstid: kosmonauter och kall krigsberedskap. Sputnikprojektet innehåller tv-kanaler och nyheter som makten godkänt under vinjetten ”Telling the untold”, en välbekant variant av vad-man-inte-får-säga-i-det-här-landet; och i rapporter om Putins europeiska nätverk ingår bland andra Sverigedemokraterna.

Det skriver Tommy Svensson i en intressant analys på Dagens Arena.

Olika högerextrema grupper söker ömt varandras händer över gränserna och möts i en aggressiv nationalism, och i en krigsretorik.

I David Baas porträtt av den vikarierande SD-ledaren i Expressen liknar Mattias Karlsson sitt politiska engagemang vid militärtjänstgöring: han har arbetat i "leriga skyttegravar", han försvarar Sverige all sin vakna tid.

Strax efter att Sverigedemokraterna fällt regeringens budget la han ut en strof av Verner von Heidenstam på sin Facebooksida: den om att det är "skönare lyss till en sträng, som brast, än att aldrig spänna en båge", ur en dikt som i dag, tack vare sina mer brutala fortsättningsrader, är förbunden med den romantiserande undergångsstämning som rådde innan första världskriget. Längtan efter en renande strid, efter åskan en kvav sommar. Timmen är slagen. Det finns en tidlös lockelse i den sortens storslagna verklighetsbeskrivning, oavsett om den utgår från religion eller politik; trots att den är falsk och futtig. Och farlig. Särskilt just nu.

Samtidigt som Sverigedemokraternas ord och skrönor de senaste veckorna intagit större och större scener, så verkar övriga politiker sakna all kunskap om vad kultur är och vad den väger.

Alliansens budget rymde, utöver tomma ord och minskade anslag, endast en vision (ett förtydligande av att psalmsång i skolan är okej), men den nya reviderade version är ännu mycket värre.

De vill sänka bidragen till Sveriges uppåt hundra stödberoende kulturtidskrifter, ett system som tidigare endast Sverigedemokraterna vänt sig emot. Från 19 till 4 miljoner. I praktiken en massnedläggning.

Kulturutskottets ordförande Per Bill som, när regeringen ville dra in pengar till Medelhavsinstituten, skrev att det skulle få oss att "framstå som ett provinsiellt land i Europas utkant" vill nu inte prioritera "intellektuella vuxnas läsande" (UNT 4/11).

Som om han på allvar tror sig tala om en fråga för akademiker i en läsfåtölj (de gillar ändå mest "Die Zeit") och inte om en avgrundsavgörande arena för framtidens konst och tänkande.

Att möta Sverigedemokraternas kulturkrigsförklaring är inte att propagera för kärlek, fred eller "ett ekologiskt samhälle", som kulturministern nyligen uttryckte saken.

Vad som behövs är något annat, något som kanske bäst skulle fångas i en simultan högläsning ur Sveriges kulturtidskrifter: i en stor, oroande kör av spruckna röster.

Det var den kristna tidningen Trots Allt som fick mig att vilja skriva och sedan dess har otaliga prenumerationer gett mig bildningskomplex, känslor, noll betalt och tusen nya tankar. De titlarna, och en gemensamt finansierad, fri kultur, är motsatsen till både en svartvit retorik och kulturpolitiska floskler; de visar världen som mer komplicerad än man ibland orkar med, mer motsägande, intressant eller sövande akademiskt tråkig.

Och det är värt att strida för.

Tusentals människor har engagerat sig de senaste dygnen. En protestlista växer. På torsdag kan frågan avgöras.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.