Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Niklas Wahllöf: Det vore konstigt om man inte på SVT åt gräddtårta efter Allsångspremiären

"Allsång på Skansen" har blivit en nationell institution. Sveriges Television har lärt sig exakt vad detta långkok ska innehålla. TV 4:s "Grillmästarna" har inte en chans.

Skansen, Sverige. Han uttalar orden intimt, nästan viskande, mycket nära kameran och med en blick som skrämmer halvt slag på en. Direkt därpå efter ett "Nu åker vi!" är det dock som om en ridå dras undan, orkestern flöjtar på, alla sjunger, barn sitter på föräldrars axlar och vinkar, Djurgårdsfärjan stånkar på där nere, Måns Zelmerlöw ler och skrattar och drattar på ända – sannolikt inte berusad, det är en minisketch kring det nya scenbygget. Himlen är blå.

"Allsång på Skansen" är i gång i SVT igen.

Programmet har så många år på nacken, har haft så många tittare, så många kändisar på scenen, och – i avtagande men dock – så mycket publiksamverkan att man får säga att det är en nationell institution. Ingen sommar utan detta, hur många Gröna Lunds-kryzz eller Lisebergs-Lottor en svensk tv-kanal än kan skaka fram ur matrikeln "Godkända tv-artister 1983–2013". I dag följer alla medier programmet, en mycket stor ­majoritet av medborgarna torde veta vad det handlar om.

Att ett tv-program som detta, vilket för inte så länge sedan ansågs så töntigt att den under 40 som ens kände till det riskerade livslång utfrysning, är så stort kan tyda på att vi befinner oss i den flåsigaste av tider. Eller på att Sveriges Television år för år lär sig exakt vad detta långkok ska innehålla. Vad som ska i och vad som ska lyftas ur. Därför står på scenen 2013 en barnartist – vuxen artist som riktar sig till barn går också bra – ett par superetablerade som ser nästan unga ut på håll, en krydda från utlandet, en med halvt alternativ profil, och så något klassiskt/stämningsfullt, den här gången Eric Ericsons kammarkör. Smart där. Välkomponerat. Och välklätt, enligt rådande dansbandselegansnorm. En musiksmak som, bitvis, kan passa alla. Utom de små folkspillror där ute som önskar motkultur, men dessa gör bäst i att undvika en tv klockan 20.00.

Oavsett säsong.

Det vore förvånande om man på SVT inte äter gräddtårta efter premiärprogrammet.

Och det kanske är hösnuva, men när Tomas Andersson Wij tillsammans med jättekören sjunger den numera berömda versionen av Carola Häggkvists "Evighet" är faktiskt inte tårarna långt bort. Hos Carola själv, som sitter på första bänk och pustar ut efter sitt eget framträdande där hon också tackade ni vet vem för det goda vädret, flödar de för fullt.

Gott väder kan man inte säga att TV 4 hade när "Grillmästarna" började spelas in, innan träden slagit ut och deltagarna bar dunjackor. Annars är det ju en löjligt bra idé, som startade i går 20.00. Är det något som den här nationen samlas kring under sommarmånaderna så är det väl grillning. En stadspark utan kolonner av engångsgrillars rök är otänkbar. En villatomt utan klotgrill och samfälligheten samlas till krismöte: "Knarkare? Kommunist? Vegan?"

"Grillmästarna" följer också till punkt och pricka – och gör det bra – en väl beprövad modell för tv-tävling, vårt behov att godkännas (eller se andra underkännas) av en auktoritet. I tv tenderar ju denna att, i stället för läraren, chefen eller Bilprovningen, vara en kock.

"Grillmästarna" kan tänkas få avsevärda tittarsiffror, om vädret stod det bi, och tårar lär det bli. Men en allvarlig konkurrent till Allsången blir det inte. Det skulle sannolikt heller inte andra fint tajmade sommarsvenska program bli, säg "Kubbkungen", "Roséslaget" eller "Snyggast solglajer på hjässan".

För Bengt Haslum visste vad han gjorde när han skrev den ursprungliga signaturmelodin: "Sjung med, sjung med, per television, så blir vi enad nation!"

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.