Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Positivt tänkande är vår hycklande tids värsta landsplåga

Måna om negativa tankar.
Måna om negativa tankar. Foto: Johan Nilsson

På konferensen vrålar alla med och gör vågen. Dagen efter är full av skam och ruelse. Men nu börjar det positiva tänkandet ifrågasättas på allvar. Tänk ärligt!

Där står vi. Konferenssalen är full av medarbetare, den karismatiska föreläsaren uppe på scenen är alldeles i slutet av sitt föredrag. Hans händer är sträckta i luften och i headsetets mikrofon ropar han ett branschslagord och uppmanar oss att repetera. Det dånar i högtalarna och alla på golvet vrålar med i talkör. Stampar. Applåderar tills handflatorna kliar.

Jesus Kristus så jag hatade mig själv efteråt. Dagen efter, fylld av skam och ruelse och gravt bakrus, åkte jag hem och grät med mitt förvånade lilla barn i famnen.

Alla har varit med i sammanhang där entusiasmen är påbjuden. Har man verkat i en bubbla – teknisk, finansiell, religiös, ideologisk – vet man att organisationer inte tolererar ifrågasättanden, ty då rasar idén. Så alla gör vågen.

Tänka positivt är rätt medan ett negativt förhållningssätt är fel. Den klassiska bilden att den som ser glaset som halvfullt är en härlig person medan den som ser att bara hälften är kvar är en sur fan. Positivt tänkande gör oss mer attraktiva, friskare, mer framgångsrika i såväl karriär som kärlek och, ja, i princip utgör bara himmelen gränsen för hur högt vi kan nå om vi tänker positivt. Barnen tränas i positivt tänkande och självhjälpsgurus fyller konsertsalar med deras pungslagna föräldrar. Som mot slutet av föredraget ropar och klappar i händerna tills de kliar.

Även detta handlar givetvis om klass, kanske är det mer här och mindre där, men samtliga delar av vår kultur är smittad – ”Kom igen, heja oss!” – och skräckslagen för ifrågasättanden, som översätts till negativa attityder, motvallsbeteenden, bromsklossar, ren och skär pessimism.

Barnen tränas i positivt tänkande och självhjälpgurus fyller konsertsalar med deras pungslagna föräldrar.

Det är inte breaking news att det positiva tänkandet också ifrågasätts. Barbara Ehrenreichs ”Gilla läget – hur allt gick åt helvete med positivt tänkande” (2010) är väl fortfarande den bok som gjort störst avtryck. Men alltfler kritiker träder fram i bokform – och intervjuas i dagspressen. Senast i denna tidnings sektion Insidan i går. Där berättar Ida Hallgren, psykolog och doktorand i praktisk filosofi, om sin kurs ”Negativt tänkande – bättre blir det inte”. Förra året uppmärksammades i viss mån Mats Alvessons, professor i organisationsforskning vid Lunds Universitet, studier om funktionell dumhet i arbetslivet, och nu, denna höst, startade ett gnällkafé i Skellefteå. Där kunde deltagarna gemensamt få gnälla lite allmänt, som på grannarna och så.

Intressant nog har gnällkaféet fått ”Gigantiskt mycket positiv respons” och Ida Hallgrens kurs i negativt tänkande har snabbt blivit fulltecknad, orsakat en kölista och hålls troligen på fler orter i vår.

Enligt Mikael Landén, professor i psykiatri vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, finns en betydande genetisk komponent som styr hur vi ser på omvärlden. Den kompletteras sedan med miljöfaktorer under uppväxten tills vårt grundtemperament tagit form. ”Att uppleva glädje eller ledsenhet har inget syfte i sig självt. Vårt stämningsläge är kroppens sätt att säga åt oss att vi ska fortsätta eller sluta med det vi gör. Därför ska man måna om negativa tankar, för de visar att kroppens system fungerar”, säger han till Karolinska Institutets hemsida.

Kanske kunde kurserna handla om ärlighet istället, denna bortglömda egenskap.

Innerst inne hade nog inte bara jag motstridiga känslor i den där konferenssalen. Hade vi bara vågat vara ärliga skulle vi ha gått ut när föredragshållaren uppmanade oss att gasta med.

Men han är fortfarande i gång. Alla vill väl göra vågen.

Krönikor.Läs mer från Niklas Wahllöf

Läs mer

• Tillåt dig att även se det mörka
Sluta ”gilla läget”. Nu växer det fram en motkultur mot positivt tänkande. Att tillåta oss att tänka negativt kan bland annat göra oss bättre rustade att möta motgångar, menar psykologen och filosofen Ida Hallgren.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.