Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Niklas Wahllöf: Själslig massage. ”Trädgårdsfredag” låtsas inte.

 På den femte dagen, efter att ha sovit för lite, jobbat för fort, ätit för dåligt och stått för länge i packade tunnelbanevagnar, när axelväskan fyllts med dator, kycklingbröstfilé, rödvin, läsk, lantchips och smågodis, då ryggen har formats till versalt C och deodoranten har gett upp, då är det äntligen dags: fredagsmys.

Den lilla familjen tar plats i soffan och slår på teven. Se, där står en kändis och sjunger falskt, där dansar en annan tango, se där någon som gissar på en fråga, och där en man som kräks på en Finlandsfärja. Jag trycker allt hårdare, allt snabbare på fjärrkontrollen; överallt står någon och skrattar, sjunger, tävlar, överallt programledare som låter som en amerikansk tevepastor just då Gud hör hans bön och bankkontot spränger miljonvallen. Det är inte mysigt, det är en framrusande mardröm.

Men så upphör de desperata knapptryckningarna. Klockan är 21.30 och ”Trädgårdsfredag” har börjat i SVT 2.

Det är en ofattbart djärv placering av en programserie om annat än att skrika, dansa, tävla eller spy. Pernilla Månsson Colt är hemma hos de kravodlande makarna Mandelmann på Österlen och frågar om för de allra flesta av oss helt ovidkommande saker om plantor, djur och natur. Om komposter, ympning, plantering och skörd. Och de visar lugnt: ”Så här.” Där finns också ekokocken Tareq Taylor som lagar mat och bakar bröd.

Det är löjliga små dramatiseringar och hafsiga genomgångar, det är en karl som fnissar åt allt, hela tiden. Det är förnumstigt och gulligt. Det uppfyller en mängd grundkrav på vad som borde aktivera mina djupaste och minst smickrande manliga egenskaper.

Men efter några minuter växer något annat fram ur den skånska gården. Till hissmusik visas en vajande chili, och jag känner stillhet. Jag ser hur Gustav Mandelmann befriar ett träd från någon aggressiv buske och jag hör mig själv mumla ”mmm”. Månsson Colt för samman krukväxter i en liten klunga inför den kalla höstnatten och täcker dem, nästan kärleksfullt, med säckväv. Jag pillar mig i nacken. Jag får en inblick i surdegsmysteriet och tänker: ”Man borde baka i helgen.”

”Trädgårdsfredag” är ett program som inte låtsas, ett program med stort självförtroende. Det är en stunds själslig massage, och det är mysigt på riktigt.

Äntligen fredag.

”Trädgårdsfredag” repriseras måndagar kl 19.30

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.