Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/niklas-wahllof-snart-ar-vi-alla-bara-ett-gang-rattskaffens-robotar/

Krönikor

Niklas Wahllöf: Snart är vi alla bara ett gäng rättskaffens robotar

Kan roboten fixa biffen i hemmet? Foto: David Guttenfelder

Snart kommer vi snällt bara sitta hemma och titta rakt fram. Vi kommer ha jobbat hårt, ätit rätt, motionerat duktigt och förträngt alla omoraliska tankar. För allt kan ju regleras – om inte människan hittar på något roligare. 

Niklas Wahllöf
Rätta artikel

Det finns en fasa för att det i framtiden kommer stolpa omkring smarta robotar som under eldhärjade skyar har ihjäl de ofattbart löjliga, dumma, irrelevant handlande människorna. Och som möjligen sparar Hugh Jackman och Nicole Kidman som mänsklighetens tomma modeller vilka får börja om under överinseende av en dator, alstra lika vackra liljevita barn med perfekt käklinje, som i sin tur får lika vackra barn, vilka i sin tur, och så vidare.

Men jag undrar det, jag. För andra gången sedan publiceringen den 29 januari läser jag artikeln i DN Stockholm om de smarta studentlyorna på Kungliga Tekniska Högskolans campusområde. Efter första gången nödgades jag kasta iväg den periodiska skrift som brann den i mina händer.  

Det hela handlar om fyra lägenheter där man testar spetsteknik i syfte att skapa hållbara byggnader. Och det är ju bra. Det berättas hur det i lägenheterna sitter sensorer som registrerar sådant som närvaro, temperatur, luftkvalitet, vattenförbrukning och om det finns organiska föreningar i luften som alkohol. En koldioxidmätare avslöjar hur många som befinner sig i lägenheten, om för många och luftkvaliteten blir dålig så larmar det. 

En testboende student säger att det är ”superbra” att få veta sådant som hur länge man duschar och vilken temperatur och luft man har inne. I stället för att känna efter, krönikörens anmärkning. En annan tycker inte att det spelar någon roll att det registreras om det en natt råkar vara två hemma, så att säga, i stället för en. Och det där med alkoholmätning är inga problem då vederbörande ändå ”dricker så lite”. Och det är ju också bra.

När, om, det väl finns artificiellt spränglärda men känslokalla varelser på gatorna kommer dessa inte ha någon fiende.

Ni förstår. Det där med mördarrobotarna kommer inte att hinna ske. När, om, det väl finns artificiellt spränglärda men känslokalla varelser på gatorna kommer dessa inte ha någon fiende. Vi har vid det laget tagit hand om det själva. Hela det känslobaserade livet – kalla det den mänskliga faktorn – som gör att vi snubblar till litegrann då och då och gör fel, kommer att vara puts väck. Vi kommer ha optimerats till rättskaffens robotar allihop, sitta hemma själva eller i par (annars larmar luftkvaliteten) och titta rakt fram. Vi kommer ha ätit rätt, motionerat lagom, duschat precis så länge att vi hinner tänka men inte fullfölja en omoralisk tanke. 

Om vi inte aktivt gör något själva. Väljer att inte ta vissa system i bruk. 

Att det utvecklas smarta system som styr saker som energiförbrukning är i sig knappast konstigt. Nästan alla håller med om att resurserna måste sparas som en sista fåfäng åtgärd innan vårt gemensamma strömhopp från världen som vi kände den. Men när nu så mycket mänskligt handlade mäts mot moraliska måttstockar är det viktigare än någonsin att försvara de små enklaver av livsbejakande men lite dumma sysselsättningar som blott skadar oss själva. De som bara går på tvärs mot den halsstarriga nymoralismen. För räkna med att styrsystem även kring detta kommer att tas i bruk en dag. 

Artikeln berättar att ett sextiotal företag är engagerade i smarta lägenheter-projektet. Inte är det för skojs skull. Och tänk vilken nytta som biodatan från våra hem kan göra för kommersiella och politiska intressen.

Så, till dess. Fyll nu i helgen lägenheten med alldeles för många människor som sitter och andas ut (alkoholfritt går också bra) hela natten. Öppna ett fönster om luften blir dålig. Då kan någon passa på att – vad säger jag – röka där.

Passa på. Snart går larmet. 

Läs mer: Studentlägenheten som mäter hur mycket du dricker och duschar