Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Nils Hansson: Boken om skivsamling blev ett samlarobjekt i sig

Other: Per Wahlberg/TT

En ny bok om skivsamling öppnar för existentiella funderingar kring vad som är viktigt och värt något i livet, skriver Nils Hansson.

Det var en både ambitiös och underlig tillställning. Releasefest för boken ”Mats Gustafsson’s Discaholics! Record collector confessions, volume 1”. Det svenska saxofonfenomenet Mats Gustafsson hade satt samman en afton i fem delar av improviserad musik varvad med scenintervjuer.

Själv kom jag till Rönnells Antikvariat strax före utsatt tid och köpte den bok jag såg på disken. Det var den sista, sa försäljaren glatt.

I och med mitt köp var upplagan om fyra hundra exemplar slutsåld och det påföljande evenemanget i grunden meningslöst, eftersom ingen produkt längre fanns att marknadsföra (något som Mats Gustafsson inte försummade att nämna under sitt framträdande).

Ur ett annat perspektiv var situationen perfekt. Ska man ge ut något som handlar om extremt samlande är det ju inte mer än rimligt att detta något kommer i så liten upplaga att det blir ett samlarobjekt i egen rätt.

Lägg därtill att en sjutums vinylsingel följde med, unik för denna utgåva, så att boken inte bara handlar om skivsamlande, utan också är en skiva för samlare.

Det är frågor av den typen som intervjuerna till stor del handlar om. Hur man skivsamlar, vad som är intressant och inte, hur det började och vad man nu hungrar efter

Innehållet är annars inte så svåråtkomligt. Merparten upptas av tio intervjuer som Mats Gustafsson har gjort med besläktade själar om just skivsamlande som teori och praktik. De finns på hans webbsida ”Discaholic corner”, så själva läsningen är tillgänglig för alla.

Vilket påminner om hur situationen ofta är för musiklyssnare i dag. Musiken finns ute, gratis, på Spotify, Soundcloud, Bandcamp, Youtube eller någon annanstans. Vill man köpa skivan krävs en ytterligare motivation, som kan handla om allt ifrån ljudkvalitet till att stödja artister ekonomiskt. Eller habegäret i sig.

Det är frågor av den typen som intervjuerna till stor del handlar om. Hur man skivsamlar, vad som är intressant och inte, hur det började och vad man nu hungrar efter, olika filosofier kring samlandet. Och varför det är så ont om kvinnor (klubbarrangören Elena Smon-Wolay är ensam bland de intervjuade).

Alla är svårartade fall. Mats Gustafsson själv vill inte räkna sin samling i antal, två och ett halvt ton är standardsvaret på hur många skivor han har.

Somliga är ändå ovilliga att kalla sig samlare, mest uttalat skivhandlarveteranen Harald Hult. Han vill bara ha tillgång till den musik han gillar (och att det då bör handla om förstautgåvor är en självklarhet).

Ytterligare andra beskriver sig med rena AA-terminologin: ”har inte köpt vinyl på en vecka” eller ”är avhållsam sen några år”.

Andra accepterar termen med förtjusning, som serietecknaren Robert Crumb eller alternativrockikonen Thurston Moore. Ytterligare andra beskriver sig med rena AA-terminologin: ”har inte köpt vinyl på en vecka” eller ”är avhållsam sen några år”.

De flesta har tänkt mycket och länge på skivsamlande, och öppnar för en del rent existentiella dimensioner kring vad som är värt något och viktigt i livet. Den amerikanske författaren, musikkritikern, skivhandlaren och skivbolagsmannen Byron Coley har sålt hela sin samling vid ett par tillfällen, då han behövde pengar till annat, vilket sätter skivhobbyn som ett alternativ till sparande i bank eller fonder.

Även Mats Gustafsson har den sortens erfarenheter, som när han en gång fick en begagnad bil mot en sällsynt skiva.

Dock finns en smärta inblandad i varje sådan transaktion som sällan präglar rent ekonomiska affärer – vilket alla torde förstå som inser hur futtigt det ändå är att nöja sig med att bara läsa de här intervjuerna på nätet, även om man då sparar en slant.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.