Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/nils-hansson-det-vore-en-fulltraff-om-beyonce-fick-arets-polarpris/

Krönikor

Nils Hansson: Det vore en fullträff om Beyoncé fick årets Polarpris

Får Beyoncé årets Polarpris? Foto: MediaPunch/IBL

På onsdag förmiddag tillkännages vem som får årets Polarpris. Det är hög tid för en kvinna - och en soulsångerska. Det finns flera att välja på. Det bästa och mest engagerade valet skulle förstås vara Beyoncé

Nils Hansson
Rätta artikel

Det var några år som jag hoppades på Dolly Parton, sen fick Emmylou Harris priset och jag tror att det dröjer innan Polarprisjuryn belönar countrymusiken igen. I synnerhet en countrykvinna.

Å andra sidan är det besynnerligt länge sen någon soul eller R&B belönades, efter att Quincy Jones, Ray Charles och Stevie Wonder alla fick Polarpriset i tät följd på 90-talet. Och efter Aretha Franklins död i fjol kan ingen längre hävda att det är hon som ska ha det innan någon annan soulröst kan komma på tal.

Att Aretha borde ha fått det är förvisso en sanning som alla skriver under på, sannolikt även hela Polarprisjuryn. Att det inte blev så måste handla om praktiska omständigheter, allt annat vore obegripligt.

Så min gissning är att det blir en soulsångerska i år. Inte minst eftersom könsstatistiken är så ofattbart skev. Av tjugosju pristagare i populärkategorin hittills har bara fem varit kvinnor. Till och med Nobelpriset i litteratur har bättre statistik för samma period, med sju pristagarkvinnor.

Frågan är bara vem. Gladys Knight lever än, Chaka Khan är rent av skivaktuell, det finns Dionne Warwick, Mary J Blige, Janet Jackson, Tina Turner, Diana Ross, Mavis Staples, Roberta Flack och många fler som skulle kunna nämnas. Flera av dem rimliga, ingen särskilt spännande som nyhet betraktat.

Beyoncé däremot. Det vore en fullträff. En av samtidens tveklöst största, en artist som har förändrat sin tid och fortfarande står på topp. Skulle Polarpriset lyckas med det vore det en triumf.

Vadå lyckas med? Det är väl bara att välja henne?

Ja, man kan tycka det. Men i priset ingår också att komma till Stockholm för ceremonin, och mycket talar för att det är den lilla detaljen som har satt stopp för annars självklara priser till Aretha, Prince, David Bowie eller Michael Jackson.

Det vore dessutom ett påfallande aktuellt namn, till skillnad från de flesta av de vördade veteraner med milstolparna långt bakom sig som brukar få det. Mer likt det pris till Max Martin som 2016 fick delar av den svenska offentligheten att bli så upprörda att det för en kort stund såg ut som att priset faktiskt betydde något på allvar.

Att hitta en välförtjänt vinnare är inte svårt. Att hitta en som väcker engagemang är något helt annat.

Här kan du läsa alla våra artiklar om Polarpriset