Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Stina Oscarson: Kvinnor har i alla tider tvingats använda huvudet och inte vapen

Krönika. Även kulturarbetare kan ha en åsikt om Nato men det uppfattas som suspekt, skriver Stina Oscarson.

Jag vet inte hur många gånger den senaste veckan jag fått frågan: ”Men varför ska kulturarbetare bry sig om Nato?” Efter artikeln på DN Debatt (19/4) som jag tagit initiativ till och som undertecknades av 31 företrädesvis kulturpersonligheter, har jag inte helt oväntat fått höra att jag har en 30 år gammal omvärldsanalys. Själv känner jag mig förflyttad till förra sekelskiftet: Varför ska kvinnor bry sig om politik?

Frågorna är lika dumma. Varför ska kulturarbetare bry sig om Nato? De ska väl stå på scenerna, skriva dikter eller göra något annat konstnärligt och på sin höjd, om det kommer till politik, vädja om högre anslag till sina teatrar eller starkare upphovsrätt. Frågor som berör dom.

De 31 näringslivstopparna, som skrev att de vill behålla Saudiavtalet, fick mycket kritik men det var ingen som frågade VARFÖR de skrev. Det var ju uppenbart. De tjänade på det. Eller snarare, de skulle ha tjänat på att avtalet fanns kvar.

Vi tjänade ingenting och då blir det genast lite suspekt. Vad vill dom egentligen? Det tycks ha gått så långt att om man bryr sig om något man inte uppenbart själv tjänar på blir man misstänkliggjord. Det är som att det måste ligga något annat bakom.

För varför ska kulturarbetare bry sig om ett samarbetsavtal med Nato?

Jag kan bara svara för mig själv och här är mitt svar:

1. För att jag är rädd för talet om upprustning.

2. För att det är många som tjänar pengar på vapen och för att deras lobbyister snedvrider debatten.

3. För det faktum att vi aldrig militärt kunnat försvara oss mer än en vecka och de senaste 200 åren av fred berott på vår alliansfrihet och för att denna politik nu håller på att överges.

4. För att det är en demokratisk skandal hur svårt det är att få ut offentliga handlingar.

5. För att detta avtal plockats bort från nätet och för att det inte finns översatt till svenska och inte till något av våra minoritetsspråk trots att det framför allt är Samerna som kommer drabbas av avtalets konsekvenser.

6. För att ett avtal om militärt samarbete med Nato försämrar vårt säkerhetsläge eftersom vi blir ett mycket större hot när vi samarbetar med en kärnvapenmakt.

7. För att vi riskerar dras in i många fler krig där vi på förhand tagit ställning till vem som är god och vem som är ond.

8. För att det undergräver vår roll som medlare i internationella konflikter.

9. För att det är dyrt.

10. För att det stora hotet mot vårt land är den framväxande rasismen, den ökade ojämlikheten, den psykiska ohälsan och obildningen. Och det kommer inte Nato att hjälpa oss med.

11. För att jag är medborgare och då är det min plikt att sätta mig in i och på demokratisk väg försöka påverka vårt lands framtid.

12. För att jag är kvinna och kvinnor har i alla tider tvingats använda huvudet och inte vapen för att lösa konflikter och kanske därför är mer benägna att tro att det fungerar.

13. För att jag är konstnär och vet att det finns tusentals uttryckssätt genom vilka vi människor kan förstå varandra och det sämsta av dem är våld.

14. För att jag just nu läser Stig Dagermans ”Tusen år hos Gud” och när på var sida livets gåta i all sin skörhet uppenbarar sig blir vårt ansvar uppenbart.

15. För att det som tagit lång tid att bygga går fort att rasera och om vi väljer att göra det bör vi i alla fall ha tänkt efter före.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.