Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Melania Trumps vassa klackar och vita hatt är en stridsdräkt

När USA:s första dam Melania Trump tog emot Brigitte Macron, hustru till Frankrikes president, valde hon att bära en stor vit hatt.
När USA:s första dam Melania Trump tog emot Brigitte Macron, hustru till Frankrikes president, valde hon att bära en stor vit hatt. Foto: Saul Loeb/AFP

STILKRÖNIKA. Melania Trump har fått mycket beröm för sina insatser under det franska statsbesöket i USA. Men hennes sylvassa klackar tolkas ibland som om de har udden riktad mot någon i hennes absoluta närhet. 

Den amerikanske presidenten Donald Trump pratar mycket, men hans hustru Melania Trump säger ofta desto mer. 

Och det gör hon förstås genom sina väl valda kläder. 

I det avseendet har hon visat sig vara ganska så talför när det gäller att visa vad hon tycker – hon är rustad och redo för strid.

I rollen som USA:s första dam, en uppgift som hon motvilligt har axlat, har hon påfallande ofta klätt sig i plagg som leder tankarna till soldater och krig. Strama dräkter och kappor som inte sällan påminner om välskräddade uniformer. Ibland med uppenbara arméreferenser, som den militärgröna dräkt hon bar då Argentinas president, Mauricio Macri, hans hustru Juliana Awada besökte Vita huset förra våren.

Melania Trump i militärgrön dräkt vid Vita huset förra våren, och i bomberjacka och solglasögon på väg till Texas i somras.
Melania Trump i militärgrön dräkt vid Vita huset förra våren, och i bomberjacka och solglasögon på väg till Texas i somras. Foto: IBL

Få missade den lika militärgröna bomberjackan och solglasögonen av pilotmodell, sådant som ursprungligen bars av amerikanska stridspiloter, som Melania Trump valde att bära på väg till Texas i somras, då orkanen Harvey hade slagit till. Hon kombinerade ensemblen, som hon ofta gör, med vassa stilettklackar. 

En sko som i vissa brottsfall I USA, där kvinnan klippt till med klacken och orsakat kraftiga kroppsskador, har klassats som ”farligt vapen”.

Hon visade sin stridsvilja genom att bokstavligen ta avstånd från både maken, makten och de förpliktelser som hon förväntas uppfylla som hustru till presidenten.

Det är kort sagt ingen varm och inbjudande stil. Till och med hennes make, som inte direkt är känd för sin lyhördhet, verkar ha uppfattat pansarvagnssignalerna hon sänder ut. Aldrig ser han så tafatt ut som när han försöker fatta hennes hand i officiella sammanhang. 

När den franske presidenten, Emmanuel Macron, och hans hustru Brigitte var på statsbesök i USA förra veckan fortsatte Melania Trump att visa sin stridsvilja genom att bokstavligen ta avstånd från både maken, makten och de förpliktelser som hon förväntas uppfylla som hustru till presidenten. Hon satte en stor vit hatt med jättelikt brätte på huvudet.

En hatt som i storlek, om än inte i stil, påminde om de jättelika huvudbonader som annars mest syns på societetskvinnor under Royal Ascot, den årliga brittiska hästkapplöpningsfesten.

Melania Trump i vit hatt och sylvassa klackar under det franska statsbesöket i förra veckan.
Melania Trump i vit hatt och sylvassa klackar under det franska statsbesöket i förra veckan. Foto: REX

Hatten matchade förvisso exakt den kritvita dräkt från Michael Kors hon bar. Den var sydd i exakt samma tyg och skapad av hennes rådgivare i modefrågor, den i Frankrike födde designern Hervé Pierre. Han har tidigare arbetat på prestigefulla modemärken som bland annat Oscar de la Renta, Bill Blass och Carolina Herrera, innan han startade eget. Han har ofta klätt tidigare amerikanska presidenthustrur som Laura Bush och Michelle Obama.

Läs fler stilkrönikor av Susanne Ljung 

Men ingen av dem har någonsin stegat ut i en lika stor och uppseendeväckande hatt som Melania Trump i den här typen av officiella sammanhang.

Den vita hatten fick förstås därför sociala medier att glöda av kommentarer och memes. Somliga liknade den vid hatten som skådespelaren Jude Law bär i filmen om påven, ”Young Pope”. Andra med karaktären Olivia Pope, spelad av Kerry Washington, i tv-serien ”Scandal”. 

En serie som för övrigt handlar om en krishanterande kvinna med specialitet att sopa politiska skandaler under mattan i Washington DC. 

I seriens sista avsnitt som nyligen sändes i USA (och nu är det spoilervarning) ser man hennes porträtt hänga i National Portrait Gallery, där tidigare amerikanska presidenter finns avbildade.

Den typen av ambitioner har kanske Melania Trump inte, även om hennes outfit fick seriens kostymör att påpeka de påtagliga likheterna.

Hur tankarna gick i Melania Trumps huvud under hatten är det förstås ingen som vet, men att döma av hennes tidigare stilsäkerhet i fråga om att signalera sin självständighet är hon säkerligen medveten om att en vit hatt är symbol för det goda. Inom vilda västern-mytologin bär skurkarna svarta hattar, medan hjältarna bär vita.

 

Mer om mode

Uttrycket white hat används också om datahackare som hjälper företag, och andra, att skydda sina uppgifter.
Till middagen under det franska statsbesöket i USA inbjöds även en av modevärldens mäktigaste och rikaste män, Bernard Arnault. Mannen som styr över lyxkonglomeratet LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton).

I fransk press hyllades den franska presidenthustrun Brigitte Macrons val av kläder under USA-besöket. Hon bär bara plagg från det franska märket Louis Vuitton.

 

Susanne Ljung

Susanne Ljung är journalist och programledare för det hyllade mode- och kulturprogrammet ”Stil” i Sveriges Radio. Hon bor i Stockholm och New York och medverkar i Lördagsmagasinet varje vecka.

Läs tidigare stilkrönikor  

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.