Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kroppens dolda skönhet blir konst

”Feelings”, ”The root to it all” och ”The ain”.
”Feelings”, ”The root to it all” och ”The ain”.

I ett avancerat kryo-elektronmikroskop går det att skapa bilder av så undflyende företeelser som smärta och kreativitet inne i kroppen. Nu ställer forskarna ut sina bilder på Sven-Harrys konsthall i Stockholm.

Vetenskap och konst brukar ses som motsatta discipliner. Enda sättet för den ena att nå den andra, som i science fiction, brukar vara genom att förenkla eller förvanska så att de båda lärorna ska passa ihop.

Den nya konstutställningen ”Den osynliga kroppen” är något så ovanligt som vetenskap som i sig är konst. Det handlar om bilder från medicinska labb, om färginlagda muskelceller, om extrema närbilder av olika sjukdomsförlopp. Proteinkomplex som på något vis blir vackert och abstrakt konst när de fotograferas genom kryo-elektronmikroskop.

Projektledaren Mona Norman kom på idén när hon fick se den bild som i dag ingår i utställningen med titeln ”The root to it all”, en hårsäck där man undersöker områden i huden som är gynnsamma för muterade celler att initiera cancertillväxt.

– Jag har jobbat med forskningskommunikation i många år, så jag vet att det är besvärligt att prata om det så att alla kan begripa, utan att förlora essensen av vad forskningen innebär. Men så fick jag se ”The root to it all”, genom den kunde vi diskutera precis vad forskaren studerar och på vilket sätt – en bild säger mer än 1 000 komplicerade ord, säger hon.

Syftet med utställningen är därför att även konstintresserade ska få förståelse för vetenskapsvärlden.

– Vi tror att forskning är mörka labb där Einstein grottar ner sig. Men det kan vara tillgängligt, de här bilderna är verktyg i forskningen men vackra att betrakta i sig. Plockar man loss ett av de här verken och ställer ut på Moderna eller MoMA skulle folk betrakta det som något helt annat.

Maria Kaspar, som ligger bakom bland annat ”The root to it all”, är forskningsgruppsledare inom hudstamceller och cancer på Karolinska institutet.

– Jag har i 10–15 år tyckt att den här sortens vetenskapsbilder skulle kunna ses som konst. Jag hade tänkt ha dem på kontoret för mitt eget nöjes skull. Så när jag fick höra om detta tyckte jag det var en riktigt bra idé, säger hon.

Varför tror du att sjukdomar blir vackra på nära håll?

– Det är inte bara sjukdomar som ställs ut, de flesta är hälsosamma kroppar. Men om man verkligen vill ha ett specifikt svar så tror jag det beror på att skadad vävnad blir väldigt blandad: cellerna är inte strukturerade som i frisk hud, när dessa celler sedan belyses och färgläggs så ser det nästan ut som konfetti som kastats upp i luften och blandats. Men i mitt öga är den hälsosamma kroppen lika vacker.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.