Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kultur ett outnyttjat vårdverktyg

Anette Winter (längst till vänster) tränar enligt Ronnie Gardiners rytm- och musikmetod tillsammans med musikpedagogen Eva Gusmark (i rött).
Anette Winter (längst till vänster) tränar enligt Ronnie Gardiners rytm- och musikmetod tillsammans med musikpedagogen Eva Gusmark (i rött). Foto: Peter Claesson

En strid ström av vetenskapliga undersökningar visar att kultur kan läka sjuka. Men kunskapen används sällan i vården. Nu satsar Stockholms landsting på webbsajten "Den kulturella hjärnan" för att få in musik och dans i vården.

– Målet är att slå undan benen på alla kritiker som menar att detta med hjärnforskning bara är flum, säger Gunnar Bjursell.

Han är professor emeritus vid Karolinska institutet och redaktör för projektet "Den kulturella hjärnan", där målet är att på ett populärvetenskapligt sätt föra ut de senaste forskningsrönen om sambandet mellan kultur och hälsa.

– Vi vill på det här sättet visa på kulturens enorma betydelse för vårt välmående. Ta till exempel hur musik både kan stimulera lärande och dämpa smärta.

Han tror på att ge politiker rent krassa ekonomiska argument för att kultur lönar sig, som att dans kan förebygga benbrott hos äldre och därmed spara staten en halv miljon kronor. Dessutom är det, som han säger, helt biverkningsfritt.

– Politiker har generellt svårt att satsa förebyggande, utan kommer i stället med insatser i efterhand. Men det lönar sig att satsa förebyggande. Ta en av våra absolut största kostnader inom sjukvården – den för mental ohälsa. Här räcker det inte med tabletter utan man måste arbeta mer preventivt med insatser, som exempelvis kultur, säger Gunnar Bjursell.

Anna Starbrink (FP), ordförande för Stockholms läns landstings kulturnämnd som är med och finansierar projektet, hoppas att "Den kulturella hjärnan" ska kunna ge beslutsfattare och personal inom både vården och kulturen mer kött på benen.

– För mig som både är sjukvårds- och kulturpolitiker känns det extra viktigt att kunna koppla ihop de två aspekterna, säger Anna Starbrink.

Extra pengar till att omsätta de nya teorierna i praktiken är däremot en annan femma. Kulturnämnden har en viss summa att använda till kultur i vården, där man bland annat arbetar med kulturell programverksamhet som både offentliga och privata vårdutförare kan beställa. Men kultur som medicinsk behandlingsmetod vid exempelvis stroke eller smärta omfattas inte av kulturnämndens pott utan hamnar i stället på vårdbudgeten. Med tanke på ständiga besparingskrav och nedskärningar inom vården frågar många sig hur den nya kulturmedicinen ska kunna finansieras.

– Det är just därför som det är viktigt att föra fram forskning och kunskap kring kultur och hälsa, säger Anna Starbrink.

Ordförande för initiativet Föreningen Kultur och Hälsa i Sveriges riksdag, riksdagsledamoten Anne Marie Brodén (m), menar att även om vi i dag känner till kulturens positiva effekter på hälsan kan det dröja ett tag innan de kommer till användning.

– I andra länder arbetar man i dag mycket med forskning kring sambandet kultur och hälsa. Kun­skapen finns även här, det gäller bara att få ut den. När det visar sig hur kultur exempelvis kan minska oro hos äldre och därmed minska kostnaderna för läkmedelskonsumtion, kan det även bli möjligt att flytta över de pengarna till ­permanenta kulturella aktiviteter. Men man måste börja någonstans och då blir det mer av små satsningar i början, säger Anne Marie Brodén.

Men Stina Oscarson, chef för Radio­teatern, är kritisk mot den nya hälso­vurmen för kultur.

– Jag är rädd att satsningar av typen kultur på recept är en kapitulation för vår tids längtan efter quick-fix-lösningar. Att vi behöver kulturen för att kunna hantera de existentiella frågor det innebär att vara människa är ingen nyhet. Det nya vore om man från kulturpolitiskt håll vågade ställa frågan varför folk mår dåligt, genom att till exempel titta på den forskning som visar på sambanden mellan konsumtion och unga kvinnors ohälsa och sätta det i relation till vad som sker i Sao Paulo där man förbjudit reklam. Kulturen riskerar här att bli spackel för en havererad välfärdspolitik. Att först ta bort estetiska ämnen ur skolan och sedan skriva ut kultur på recept känns som dåligt investerade pengar, säger Stina Oscarson.

Kultur och hälsa. Andra exempel på forskning

Argentinsk tango
I en amerikansk studie med Parkinsonpatienter fick den grupp som dansade argentinsk tango två gånger i veckan en tydligt förbättrad balans och finmotorik, jämfört med de patienter som inte dansade.

Musikträning för barn
En studie på amerikanska Northwestern University visar att musikträning i barn­domen bidrar till en bättre perception av ljud senare i livet, i och med att hjärnan genom det tidiga musicerandet tränas till en "robustare" ljud­uppfattning.

Underlättar efter stroke
Att lyssna på musik kan enligt en finsk studie på Helsingsfors universitet underlätta den kognitiva återhämtningen efter en stroke. Det gäller dock enbart musik man själv fått välja och som man själv uppskattar.

Körsång mot inflammation
Regelbunden körsång kan motverka inflammationer och lindra besvären för IBS-patienter, visar en studie vid Karolinska institutet. Att sjunga i kör påverkar även hjärtats rytm och får kördeltagarnas hjärtan att slå i takt med varandra.

Konst triggar hjärnan
En amerikansk undersökning visar att hjärnans belöningssystem triggas i högre grad när vi ser ett verkligt konstverk, än om vi enbart ser ett foto av verket. Museum of Modern Art har sedan 2006 lett konstvisningar för demenssjuka, något som även spritt sig till svenska museer som Nationalmuseum.

Musicerande sänker stress
Extra musikundervisning visade sig i en studie på Karolinska institutet bidra till lägre stresshormonnivåer hos barn, än hos de barn som inte deltagit i den extra musikundervisningen.

Läsning förebygger demens
En 21 år lång studie på äldre gjord vid Albert Einstein College of Medicine, New York, visade att regelbunden läsning minskade risken för demens med 35 procent. Att dansa regelbundet visade sig minska demensrisken med hela 74 procent.

Ny musik stimulerar
När vi lyssnar på ny musik stimulerar det hjärnans belöningssystem på samma sätt som mat eller sex visar en studie vid McGill University, Montreal. Man har tidigare också kommit fram till att tonerna av ens egen favoritmusik stimulerar dopaminproduktionen på samma sätt som exempelvis kokain.

"Den kulturella hjärnan"

• Drivs i samarbete med ­Karolinska institutet med stöd av Stockholms läns landsting och Statens musikverk.

• Syftet är att förmedla internationell forskning om sambandet mellan kultur, hjärna och hälsa till berörda beslutsfattare och yrkesgrupper samt till en intresserad allmänhet.

• Man bedriver även akademisk föreläsningsverksamhet inom området kultur och hälsa.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.