Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

10-talets bästa hbtq-skildringar

Nu är årets Pridefestival i full gång i Stockholm. Den som inte är på plats kan fira pride hemma i soffan. DN Kultur tipsar om 10-talets bästa hbtq-skildringar.

Film
"Blå är den varmaste färgen" (2013)
Regi: Abdellatif Kechiche
Skamlös orgie i poetiska bilder, lidelsefull ung passion och rå sensualism. Den tunisisk-franske regissörens lesbiska kärleksdrama med Adèle Exarchopoulos och Léa Seydoux har förfört både filmkritiker och biotittarna.

Roman
"Torka aldrig tårar utan handskar 1-3" (2012-2013)
Jonas Gardell
Gardells trilogi öppnar dörren till den tid när själva kärleken hotades i sina grundvalar. Då var det tidigt 1980-tal och aids kallades på somliga håll för "bögpesten" och på andra för "Guds straff". Gardell var en som överlevde för att berätta. Trilogin blev också en tv-serie.

TV-serie
"Orange is the new black" (2013-2014)
Serieskapare: Jenji Kohan
I hyllade Netflix-serien "Orange is the new black" är de sexuella identiteterna inom fängelsets murar lika skiftande som de etniska. Och alla karaktärer tillåts bli rika och komplexa. I centrum står det komplicerade kärleksförhållandet mellan Piper och Alex.

Film
"Laurence anyways" (2012)
Regi: Xavier Dolan
Gripande kanadensiskt queerdrama om en långvarig "strejt" kärleksrelation som sakta faller sönder när mannen väljer att bli kvinna. Melvil Poupaud är strålande som franskläraren och debutpoeten som hittar sig själv i orange pumps och svart mascara.

Stå upp
"I'ma be me" (2010)
Wanda Sykes
Den amerikanska komikern Wanda Sykes gör stor humoristisk konst av sin komma-ut-process i stå-upp-specialen "I'ma be me". Här konstaterar hon bland att det är mer komplicerat att vara homosexuell än att vara svart. Du slipper nämligen komma ut med att du är svart.

Dramatik
"Medealand och andra pjäser" (2013)
Sara Stridsberg
Är hon kung? Drottning? Härskare över allt och alla i Svea rike – eller bara hopplöst förälskad i en gift kvinna? Sara Stridsbergs pjäs "Dissekering av ett snöfall" berättar Drottning Kristinas liv på ett nytt och glasklart poetiskt vis , men med historiens sorgsna villkor intakta.

TV-serie
"Looking" (2014)
Serieskapare: Michael Lannan
Serien utspelar sig i San Francisco och skildrar ett gäng gay män där alla på sitt sätt står och stampar i väntan på något: kärlek, meningen med livet, vuxenhet, spänning. Den har jämförts med "Girls", men är betydligt mer lågmäld och känns snarare som en uppdaterad "Livet kan börja". Och San Franciscomiljöerna är underbara och ovanligt närvarande, nästan som om staden själv spelade en av huvudrollerna.

Film
"För dig naken" (2012)
Regi: Sara Broos
Ömsint, naken och uppriktig dokumentär om det excentriska värmländska akvarellsnillet Lars Lerin och hans brasilianske kärlek Manoel. Från det första ordlösa mötet på Arlanda till en trevande tvåsamhet i Selma Lagerlöf-land som kröns med bröllop i vit kostym.

Serieroman
"Smålands mörker" (2012)
Henrik Bromander
I svartvita teckningar skapar Henrik Bromander stortartad 600-sidig serieroman om arge och våldsamme Erik som är uppvuxen i ett trasigt hem i Nässjö. Att han är fascist är möjligen inte helt oväntat – däremot att han också är homosexuell.

Film
The kids are all right" (2011)
Regi: Lisa Cholodenko
Smart dramakomedi om ett lesbiskt par (Annette Bening och Julianne Moore) i Kaliforniens övre medelklass. Alla familjerelationer ställs på sin spets när deras tonårskids bestämmer sig för att spåra upp sin biologiska pappa – spermadonatorn och krögaren Paul (Mark Ruffalo).

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.