Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Absurda påståenden om min inställning till romer

I en längre artikel i Dagens Nyheter den 14 oktober riktar Henrik Arnstad en rad grova anklagelser mot enskilda personer och organisationer i norsk offentlighet.

Påståendena tillbakavisades i en artikel av Kristin Clemet, Ketil Raknes och Øyvind Strømmen, skickad till DN den 22 oktober. Efter fyra veckor hade artikeln fortfarande inte tryckts, och Clemet, Raknes och Strømmen valde då att använda and­ra kanaler för att publicera sin artikel. Den, samt en kommentar i frågan, kan läsas i sin helhet på Kristin Clemets blogg.

I efterhand har tidningen hävdat att inlägget fortfarande stod i kö till publicering, men att det bara är enskilda personer, och inte organisationer, som har genmälesrätt i Dagens Nyheter. Tidningens kulturchef, Björn Wiman, säger dock att om jag skriver, kommer mitt ”inlägg givetvis” att ”publiceras med skyndsamhet”. Jag önskar härigenom att använda mig av min genmälesrätt.

I sitt inlägg kritiserar Arnstad den liberala tankesmedjan Civita för att ha beställt en rapport, vars huvudbudskap är att romer ska fråntas sina barn, och att detta är något jag – som ansvarig författare till rapporten – anser. Det är ett absurt påstående. Jag har aldrig framfört en sådan åsikt. Ännu allvarligare är det att Arnstad, för att få sin patiens att gå ut, ägnar sig åt rent citatfusk. Arnstad citerar mig på följande uttalande: "Det upprätthåller fattigdom och de blir aldrig integrerade. Jag tror att det vore en stor fördel om romerna fråntogs sina barn." I verkligheten är detta två meningar som Arnstad har fusionerat utan att påpeka det.

Det jag sa, var följande: ”Vad gör man för att ta sig ur fattigdomen? Andra kulturer arbetar sig ur den. Romerna använder sig av den mest bakåtblickande och irrationella av alla metoder, nämligen att tigga. Det upprätthåller fattigdom, och de blir aldrig integrerade.” På ett annat ställe är jag citerad enligt följande: ”Jag tror att det skulle ha varit en stor fördel om fler romska familjer blev fråntagna sina barn.” Jag menar alltså att den sociala barnavården i större utsträckning bör engagera sig i omsorgsmisslyckanden i romska miljöer, i synnerhet med tanke på fattigdom, tiggeri och bristande utbildning. Detta kan man vara enig eller oenig om, men jag har självklart aldrig hävdat att romer i allmänhet ska fråntas rätten att ha barn.

Jag har i flera inlägg – också i den vänsterradikala tidningen Klasse­kampen – framhållit utbildning som nyckel till romernas integration. Här har jag bland annat hänvisat till goda erfarenheter från Gandhi­gymnasiet i Ungern. Att romer utsätts för diskriminering och samtidigt har drag i sin kultur som gör integration svår är inget kontroversiellt uttalande, och stämmer med erfarenheter från flera europeiska länder.

Man kan fråga sig vad som är målet med Arnstads debatteknik. Det är intressant att notera att Arnstad på sin egen blogg har korrigerat citatfusket, så som det påtalades i artikeln som aldrig trycktes. I en fotnot skriver han: ”I en tidigare version var citatet av Pål Veiden inexakt återgivet. Det är nu rättat, efter påpekande från uppmärksamma läsare. Jag tackar för hjälpen med detta!”

Men varför har inte Dagens Nyheter rättat felen – eller tagit kontakt med mig och bett om ursäkt? Hoppas verkligen inte att den låga intellektuella nivå som Arnstad lägger sig på är representativ för den svenska debatten om dessa viktiga socialpolitiska frågor.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.