Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Adjö till ett oberoende papper

Foto: Terry Harris / Alamy

Brittiska tidningen The Independent kommer att sluta med sin pappersutgåva i mars månad, medan den digitala utgåvan fortsätter.

1990, fyra år efter starten, hade ”the Indy” sin största upplaga någonsin, drygt 400.000 exemplar. När man nu lägger ner printversionen, har man jämförelsevis blygsamma 40.000 exemplar.

Även om det är logiskt, till och med naturligt, betyder förändringen ändå något för vad tidningsstället förmedlar, skriver mediekrönikören Jane Martinson i konkurrenten The Guardian; hon talar om ”förlusten av en synlig närvaro” av ett alternativ i en högerpolitiskt dominerad tidningsvärld (11/2).

Det är väl det som är det intressanta att bli varse på längre sikt, när tidningarnas avpapprifiering är det nya normala – vad innebär förlusten av det taktila och visuella? Den som läser får se.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.