Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Alakoski tackade nej till Leninpris

Susanna Alakoski vägrade att ta emot Leninpriset. . . ... som Jan Guillou tar emot.
Susanna Alakoski vägrade att ta emot Leninpriset. . . ... som Jan Guillou tar emot. Foto: Henrik Montgomery/Alexander Mahmoud

När författaren Susanna Alakoski erbjöds det kontroversiella Jan Myrdals Leninpris på 100.000 kronor tackade hon nej.
– Jag vill inte förknippas med totalitära ideologier, säger hon om priset som i år mottas av Jan Guillou.

Det var under sommaren 2008 och i samband med den 80-årige författaren och debattören Jan Myrdals bröllop som miljonären Lasse Diding lanserade ”Jan Myrdal-sällskapet”. De skulle varje år dela ut ett pris på 100 000 kronor – kallat Leninpriset – och hittills har sex författare mottagit summan.

Men förra året tackade Susanna Alakoski nej.

– Min farmor skulle ha vänt sig i graven om jag tackat ja. Men det här är inget jag gått ut med offentligt, säger hon och beskriver beslutet som djupt personligt – och politiskt.

– Min släkt bor tre kilometer från den ryska gränsen, nära Viborg. För oss som levt med förtrycket som granne är faran på riktigt. Jag vill aldrig någonsin förknippas med totalitära ideologier eller regimer. Ja, det är mycket pengar men det finns också rötter och en historia att visa respekt för och dra slutsatser utifrån, säger Susanna Alakoski.

Det är inte Jan Myrdal som utser vinnarna utan Jan Myrdalsällskapet. Cecilia Cervin är ordförande. Hon bekräftar att Susanna Alakoski tackade nej förra året men vill inte kommentera om fler tagit samma beslut.

– Den frågan är intern och stannar i styrelsen. Men det är klart att när vi sitter och pratar om olika namn som vi tycker skriver bra och vill uppmuntra – då händer det att vi funderar över om priset skulle skada personens försörjning. Det blir alltid ett väldigt liv, säger Cecilia Cervin som i flera år försvarat priset och den historiska person det är döpt efter.

– Sedan är det klart att medieuppståndelsen kring namnet inte bara varit av ondo. Det speglar Jan Myrdals anda, säger hon om 68-radikalen vars status sjunkit i takt med kontroverserna: han har försvarat massakern på Himmelska fridens torg, vänt sig emot samkönade äktenskap och stått fast vid rapporterna från Kambodja där han inte såg Röda khmerernas massmord – ett stycke svensk historia som skildras i Peter Fröberg Idlings ”Pol Pots leende”.

Även Leninpriset följs av regelbundna skriverier. När Mattias Gardell mottog det första priset svarade Peter Englund med att satiriskt instifta ”Pol Pot-priset”. Författaren Sven Lindqvist tog emot pengarna men markerade avstånd från Lenins idéer i sitt tacktal – en taktik som kritiserats av Kjell Albin Abrahamson, författare och tidigare korrespondent i Östeuropa. Han uppmanade också författaren Maj Sjöwall att tacka nej till förra årets pris.

I april i år går Leninpriset till Jan Guillou.

– Jag blev förvånad. Jag är inte direkt jurykritikernas man och har inte fått något sådant pris sedan 1991.

Varför tackade du ja?

– Det är något som kräver noggranna formuleringar och jag kommer att ha dem klara vid prisgalan, säger han och vill inte ge några kommenterar innan dess.

Jan Guillou tar emot Leninpriset och 100.000 kronor på Varbergs teater den 12 april och det är troligt att även den ceremonin kommer att följas av diskussioner – något som spelade in i Susanna Alakoskis beslut.

– Jag vill inte lägga någon tid på att prata om Lenin och vad han gjorde. Det finns annat som är så mycket viktigare.

Tidigare pristagare:

2009 Mattias Gardell, författare och historiker.

2010 Roy Andersson, filmregissör.

2011 Maj Wechselmann, dokumentärfilmare.

2012 Sven Lindqvist, författare.

2013 Maj Sjöwall, författare, manusförfattare.

2014 Jan Guillou journalist, författare.

Ett av Sveriges största litteraturpriser

Jan Myrdals Leninpris är ett av Sveriges största litterära priser – på 100.000 kronor. Pristagaren ska vara en ”författare eller konstnär som verkar i Jan Myrdals samhällskritiska och upproriska tradition” och utses av Jan Myrdal-sällskapet.

Priset och Jan Myrdal-sällskapets instiftades 2008 på initiativ av entreprenören Lasse Diding inför Jan Myrdals bröllop.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.