Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Alice Bah Kuhnke svarar Mittmedia

Kulturminister Alice Bah Kuhnke.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Anders Wiklund/TT

Kulturminister Alice Bah Kuhnke svarar Jan Friedman om Mittmedia.

Hej Jan,

Tack för ditt brev och inbjudan att besöka er i Gävle. Jag har redan tackat ja och hoppas kunna besöka er inom kort.

Den verklighet många medier kämpar i orsakar många sömnlösa nätter hos många människor, inte minst bland de journalister som inte vet om de kommer kunna fortsätta sitt viktiga arbete.

Mediernas verklighet är också politikernas verklighet. Och ska så vara. I hela landet. Det är medierna som granskar makthavare som jag själv, både lokalt och nationellt.

För mig är det lika självklart att det ska finnas en lokal journalist som att det ska finns en lokal polis.

Utan lokal journalistik förlorar vi själva navet i den motor som driver det gemensamma samtalet. Vi riskerar att ensidiga röster sätter villkoren för din och min verklighetsuppfattning. Lokal journalistik om det som faktiskt händer i vår närhet är en förutsättning för att vi ska kunna förstå och hantera även de stora skeendena i världen.

För inte länge sedan träffade jag en kvinna som bor i ett område utan en lokal journalist. När politikerna beslutade om att lägga ner skolan där hon bor fick hon höra talas om det först när beslutet redan var fattat. Exemplet visar den lokala journalistikens roll att belysa och beskriva händelser som sedan kan ligga till grund för den samhällsdebatt som är avgörande för en levande demokrati. Oavsett om vi bor i Stockholm eller Strömsund.

För mig är det lika självklart att det ska finnas en lokal journalist som att det ska finns en lokal polis.

Efter många år i politisk träda har regeringen valt att göra mediepolitiken till en av våra viktigaste prioriteringar, inte minst för att skapa ett Sverige som håller ihop. Det första jag gjorde som statsråd var att ta tag i de mediepolitikska frågorna. I slutet av oktober tar jag emot medieutredningens förslag på hur ett modernt stöd till pressen ska se ut. Jag ser fram emot det och ännu mer till den debatt som jag hoppas följer.

Men utredningar och lagförändringar tar tid. Därför har vi sedan regeringstillträdet också sett till så att det nuvarande presstödet har riktats om för att i högre utsträckning stötta lokal journalistik utanför de större städerna. Det gamla regelverket var så illa anpassat till dagens verklighet att medel inte kunde betalas ut, något som vi också har åtgärdat.

Utöver dessa insatser finns det dessutom numera ett digitalt omställningsstöd för medier som vill växla upp farten i den nödvändiga omställningen till en ny, digital verklighet.

Du undrar vad vi väntar på vad det gäller reklamskatten. Svaret är ingenting. Redan för ett år sedan tog regeringen beslut om att den ska avvecklas med början 2017. Det har funnits att läsa om i både budgetpropositionen och flera medier.

Riksdagens majoritet gav den tidigare borgerliga regeringen i uppdrag att avskaffa reklamskatten. Åtta år gick och ingenting hände. Nu ser den här regeringen till så att reklamskatten äntligen avskaffas, något som inte minst kommer att spela roll för medier utanför de stora städerna.

Men vi behöver vara fler som gör mer och som tar våra respektive ansvar för att rädda den lokala journalistiken. Jag ser fram emot att få träffa och lyssna till dig och dina medarbetare.

Vi ses i Gävle.

Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister (MP)

Läs också: Öppet brev till Alice Bah Kuhnke

Läs mer.Mittmedia

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.