Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 09:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/amatorernas-afton-i-kulturpolitikens-goteborg/

Kulturdebatt

Jan Eklund: Amatörernas afton i kulturpolitikens Göteborg

Göteborgs konstmuseum har saknat chef i två år. Foto: Fredrik Persson/TT

Ingen verkar vilja vara chef på Göteborgs konstmuseer. Hur kan det komma sig? Förmodligen saknas det en upplyst kulturpolitik. 

Rätta artikel

Var är de kloka och visionära kulturpolitikerna? Jag har lite svårt att se dem här i Stockholm, och ännu värre verkar de ha det i Göteborg. Chefer kommer och går på de fina museerna, som Röhsska, och Konstmuseet har saknat chef i två år. Alla kantstötta av en politisk byråkrati som inte verkar fatta ett dyft av kulturens betydelse. I stället för upplysta politiker med starka mandat och partier i ryggen ska ”kulturstrateger” nu tydligen dra upp riktlinjerna.  

Kulturstrateger? Det är väl en tjänst som blir till när den offentliga förvaltningen drivs enligt new public management-principer, skrockar författaren och idésprutan David Karlsson i veckans aktuella nummer av Fokus. Han är en lokal profil och mycket erfaren. Knappast nedslagen för att han själv inte fick den utlysta tjänsten, finns nog viktigare saker att göra, men hans beskrivning av läget är dystert. Verkar som om stans HR-chef bestämmer även över kulturen. 

Amatörernas afton har blivit en politisk långkörare.