Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-30 03:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/america-vera-zavala-hade-paven-brytt-sig-om-de-fattiga-hade-de-valt-en-annan-pave/

KULTURDEBATT

Kulturdebatt. America Vera-Zavala: Hade påven brytt sig om de fattiga hade de valt en annan påve

Trappan ner till källaren på ESMA är kort. Som om nedstigningen till dödsriket vore en nätt promenad. Där låg tortyrkamrarna på rad och dit fördes de två jesuitprästerna Francisco Jalics och Orlando Yorio 1976 för att torteras under fem månader. Den nyvalde påven Jorge Mario Bergoglio som tagit namnet Franciskus var deras chef och är anklagad för att ha varit ansvarig för kidnappning och även för att ha känt till kidnappningen av barn. Jesuitprästernas sociala arbete bland fattiga i Buenos Aires ansågs inte förenligt med katolska kyrkan. Bergoglio har kraftigt tillbakavisat de väl spridda anklagelserna och i fallet med prästerna har hans ansvar inte kunnat fastställas.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.