Anders Wejryd: ”Fokus på marxismen skymmer sikten för kyrkan” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Anders Wejryd: ”Ensidigt fokus på marxismen skymmer sikten för kyrkan”

Foto: Alexander Mahmoud

Anders Wejryd svarar om 68-rörelsens inflytande i Svenska kyrkan.  

Johan Sundeen lyfter i sin replik till mig (16/7) fram att det finns gott om källor där ”kristna vänsterprofiler” vittnat om vilken avgörande betydelse det samhällsradikala arvet från 1968 haft för dem.

Det tror jag att Johan Sundeen har alldeles rätt i. Det är heller inget jag ifrågasatt. De rörelser och den utveckling som kulminerade i det som brukar sammanfattas med begreppet ”68” ledde världens kyrkor i nya riktningar.

Sundeen kringgår dock det som var huvudspåret i min artikel. Var det marxismen som utgjorde huvudsaklig inspirationskälla och som tillhandahöll verktygen för denna utveckling inom kyrkorna?

Den tesen förfäktas i dag av debattörer med en egen politisk agenda. Några av dem hänvisar till Johan Sundeens forskning; kanske övertolkar de.

Johan Sundeen: Anders Wejryd vilseleder om 68-kyrkan

Jag menar att tesen om marxismen som inspiration och verktyg inte håller. Inspirationen kom inifrån kyrkorna själva och det budskap som kyrkor är satta att förvalta, ur evangeliet om Jesus Kristus och från profettraditionerna. Det socialetiska, religionsteologiska, liturgiska och internationella uppvaknande som skedde i kyrkorna då växte också fram ur den internationalism som följde av mission och kyrkligt biståndsarbete. Genom romersk-katolska kyrkans Andra Vatikankoncilium 1962-65 gavs en genomtänkt teologisk reflektion, som olika kyrkor måste förhålla sig till.

Nej, dölj inte vad fromma, frisinnade, liberala, socialdemokratiska, värdekonservativa och diakonala människor betydde för kyrkorna före, under och efter 1968. Ett ensidigt fokus på marxismen ska inte få ta detta ifrån oss!

Anders Wejryd är ärkebiskop emeritus i Svenska kyrkan

Läs mer: ”Därför är påståendena om Svenska kyrkan som en marxistisk ”68-kyrka” absurda 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.