Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Ann Heberlein: Biskop Antje Jackelén är större än Lena Anderssons debatteknik

Den 15 oktober valdes Antje Jackelén till ny ärkebiskop för Svenska kyrkan. Biskop Antje Jackelén är en klassiskt skolad teolog, fast rotad i en luthersk tradition, med intellektuell skärpa och öppenhet. Detta, skulle jag vilja påstå, genomsyrade hennes svar vid den utfrågning som föregick ärkebiskopsvalet: "Är vi tydliga i centrum kan vi lägga mindre tid på gränsbevakning", sade hon bland annat. Hennes brist på gränsbevakning fick en del att gå i taket och dundra om synkretism och chrislam.

Det finns falanger både ­innanför och utanför kyrkan som kräver tydliga svar, svartvita sanningar, ordning och reda, och, naturligtvis, gränser. Följaktligen provocerar biskop Antje Jackeléns valspråk, som är "Gud är större". Konservativa krafter inom kyrkan ogillar det som de uppfattar som flört med islam. Att "Gud är större" är hämtat ut första Johannesbrevet och en devis fast rotad i en kristen tradition tycks de vara omedvetna om. De konservativas reaktioner är förutsägbara. Det är den fobiska falangen – homofobi och islamofobi går hand i hand med vetenskapsförakt och kvinnoförtryck.

"Gud är större" irriterar uppenbarligen också ateisterna. I lördagens DN gick författaren Lena Andersson till attack på sedvanligt vis: I en text till brädden fylld av snåriga begrepp och irrationella påståenden avfärdar hon Svenska kyrkan och dess prästerskap som intellektuella lättingar. Svenska kyrkan utmärks enligt henne av "upplösta tankar" och det gör henne väldigt arg. Lena Anderssons debatteknik är lika försåtlig som ohederlig: I en text som är fylld av anklagelser om ditt och datt anges inte ett enda namn på en företrädare för dessa slappa tankar. Det är helt enkelt en slapp text som saknar empiri. Lena Anderssons slutkläm tydliggör dock att hon betraktar Svenska kyrkans nyvalda ärkebiskop som representant för denna tankelättja: "Att 'Gud alltid är större' är en flykt in i tankelättnaden."

Lena Anderssons reaktion är lika förutsägbar som obegriplig. Ateister föreställer sig att kristna är vetenskapsfientliga, kvinnoförtryckande homofober. Det tycker ateisterna är dumt och ägnar därför tid och energi åt att bekämpa dessa idéer. När då ateisten träffar en kristen som varken är homofob, kvinnoförtryckare eller vetenskapsfientlig blir de jättearga för att deras fördomar kommer på skam, varpå de dömer ut den liberala kristne som otillräckligt kristen. Man kan ju tycka att ateisten i stället skulle välkomna kristna som delar deras humanistiska värderingar. En av mina vänner som är ateist (jo, jag har flera ateister i min vänkrets) förklarar varför: "Man vill att fienden ska vara tydlig".

De konservativa kristna och de rabiata ateisterna förenas alltså i denna önskan om tydlighet, gränser, ordning och reda. När jag var ung och dum och nyfrälst önskade jag mig kompromisslösa svar, svart och vitt, ordning och reda.

Jag har haft mina duster med Svenska kyrkan. Jag har anklagat Svenska kyrkan för att vara publikfriande och mesig, och har, liksom Lena Andersson krävt entydiga svar. Med stigande ålder och större ödmjukhet både inför Gud och människan uppskattar jag alltmer Svenska kyrkans öppenhet och inkluderande hållning.

Vem är jag att hävda att jag har svar på Guds vilja? Meningen? Planen? Vi kan sträva efter att upptäcka mening och sanning, men vi måste vara ödmjuka i insikten att Sanningen, den når vi aldrig. Och tur är väl det. Människor som hävdar att de har tillgång till gudomliga sanningar är farliga. Gud är alltid större än våra föreställningar.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.