Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Ann Heberlein: Mina söner har lärt mig att det inte är så lätt att vara pojke

Gustav Fridolins dotter blev en ögonöppnare för språkröret.
Gustav Fridolins dotter blev en ögonöppnare för språkröret. Foto: ROGER TURESSON

I sommarens sista dallrande heta veckor har det pratats döttrar och fäder. Flera fäder – Navid Modiri, Joakim Lamotte och Gustav Fridolin – har velat berätta hur detta att bli pappa till en liten flicka, en varelse som ska växa upp till kvinna, har förändrat deras sätt att se på världen. Kärleken till den lilla dottern har fått dessa män att se sådant de tidigare inte sett, förstå sådant de tidigare bara anat: patriarkala strukturer, orättvisor mellan män och kvinnor, orimliga och destruktiva krav.

För detta har de fått mycket beröm – men också mycket kritik. Flera kvinnliga debattörer anmärker syrligt att nog borde väl de här männen ha insett orättvisorna mellan könen tidigare. Det kan man förstås tycka – men visst är det något vackert i kärlekens kraft, att kärleken till ett litet barn leder till insikter inte bara på ett privat plan utan i ett mycket större perspektiv. När kärleken förmår sträcka sig utöver den egna, snäva fronten, när kärleken vill vara en förvandlande kraft, är den som vackrast. Också männen måste ställa sig frågan vilken värld de vill att deras döttrar ska växa upp i.

Kvinnor måste, på samma sätt, fråga vilken värld vi vill att våra söner ska växa upp i. Hur är det att vara pojke och ung man i Sverige i dag? Vad har mina söner lärt mig?

Som mamma till två nu nästan vuxna män har jag lärt mig att det inte är så jävla lätt att vara ung man och pojke. Att vara pojke och ung man är att ständigt befinna sig i situationer där hot om våld eller våld är närvarande – på skolgården, i omklädningsrummet, på väg hem från krogen. Unga män och pojkar fostras in i våld, genom lek och sport – och ingen kommer undan.

Den pojke som vill ställa sig utanför våldsamma lekar och brutal sport blir utstött. Vår kultur förväntar sig starka och aggressiva hanar, hårda och tävlingsinriktade. De som utsätts för mest våld i vårt samhälle – misshandel, mord – är män. Enligt Brottsförebyggande rådets senaste nationella trygghetsundersökning har 8,9 procent av alla unga män mellan 16 och 24 utsatts för misshandel 2011. Motsvarande siffra för unga kvinnor mellan 16 och 24 är 3,4 procent.

Att vara pojke och ung man är också att kämpa med ångest och känslor av meningslöshet. Under de år mina söner gick på gymnasiet – innerstadsskolor i Lund – tog minst en ung man livet av sig varje läsår på deras skolor. Fullbordade självmord är betydligt vanligare bland män än bland kvinnor. Män begår 70 procent av alla självmord.

För varje självmord som begicks av en kvinna 2010 begicks 2,6 självmord av män. Enligt statistik från Socialstyrelsen tog 1 442 människor livet av sig 2010. 411 av dem var kvinnor. 1 031 var män. Enligt all tillgänglig statistik ökar både självmorden och den psykiska ohälsan hos unga människor. Mest ökar den, enligt en rapport från Socialstyrelsen 2012, bland unga män. Unga män söker hjälp för depressioner och hyperaktivitetsstörningar.

På tio år har antalet män som söker hjälp för ätstörningar tredubblats. Enligt Tabita Björk, forskare vid psykiatrin i Örebro, är 10 procent av alla som söker hjälp för ätstörningsproblematik män. Ortorexi, alltså överdriven träning och en osund fixering vid nyttig mat, är ett växande problem bland unga män. Också pojkar och unga män påverkas av skruvade och oupp­nåeliga skönhetsideal.

Också pojkar och unga män översköljs av reklamens budskap och bilder, falska föreställningar om perfekta kroppar med spelande muskler, hårlösa bröst, smidiga och starka ben, muskulösa armar, tjockt hår. Pojkar och unga män påverkas av samtidens besatthet av skönhet, yta och kontroll i lika hög utsträckning som kvinnor. Pojkar och unga män frågar sig också om de duger. Är jag tillräckligt stark? Har jag spinkiga armar? Börjar mitt hår bli tunt?

Ingen går fri. Vi påverkas alla, män som kvinnor, av snäva och begränsande normer, osunda och destruktiva ideal. Det är inte lätt att vara ung, varken ung man eller ung kvinna. Det är inte lätt att vara människa – det blir lite lättare, men enkelt blir det aldrig. Så. Låt oss tillsammans sträva efter att skapa en värld för alla, rättvis, jämlik, med så lite våld som möjligt. Det är bra för både män och kvinnor.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.