Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Axel Björklund: I och med domarna har licensen slutligen spelat ut sin roll

Det fanns verkligen ingen anledning att skynda på. I årsredovisningen för 2012 – alltså räkenskapsåret innan man började kräva pengar från dator- och surfplatteinnehavare – konstaterade Radiotjänsts vd att man aldrig tidigare fått in så mycket pengar i tv-avgift.

Sedan började hela havet storma. SVT startade webbaserade utsändningar och vd Eva Hamilton lovade att Radiotjänst – som hon också är styrelseordförande för – inte skulle begära pengar från den som bara tittade via dator, mobil eller surfplatta.

Men Radiotjänst valde annorlunda och gav sig genast ut på en onödigt hård offensiv. Efter två månader meddelade man glatt att man fått in 12 miljoner mer än beräknat. Med tillströmningen kom också ett ökat antal överklaganden. I går föll domar över de 19 första, samtliga från datorinnehavare. Domarna ger Radiotjänst rätt i sin tolkning.

Nyckelfrasen i domarna är huruvida utrustningen är "avsedd" att ta emot tv-utsändning. Det menar Förvaltningsrätten i Luleå att den är, trots att den stora majoriteten datorer i svenska hushåll bör ha varit inköpta långt innan det ens fanns en sådan möjlighet.

Domarna kommer bara dagar efter att kulturministern förklarat att public service kommer att finansieras med tv-avgift i ytterligare sex år. Licensmodellen har varit svåröverträffad genom sin valbarhet och inbyggda självständighet gentemot politikerna, men i och med den nya tillämpningen har den spelat ut sin roll. Det är orimligt att studenter utan tv men med dator ska betala lika mycket som storfamiljer med widescreen-plasmor i varje rum för sin (potentiella) tv-konsumtion.

Sex år är lång tid om den används rätt. Att få till en ny, hållbar modell för framtiden är nödvändigt. Det finns all anledning att skynda på.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.