Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Bakgrund - de apatiska barnen

2002-2003

Allt fler rapporter kommer in från landets Bup-kliniker om asyl­sökande barn som tappar livslusten, slutar äta och dricka och slutligen lägger sig ner.

I medierna döps de till de "apatiska barnen", officiellt blir termen "barn med uppgivenhetssymtom".

September 2004

Migrationsministern Barbro Holmberg utser barnpsykologen Marie Hessle till nationell samordnare för de apatiska barnen. Utnämningen möts av hård kritik på grund av Hessles tidigare uttalanden om att barnen simulerar.

Januari 2005

Samtliga riksdagspartier utom socialdemokrater och moderater ställer sig bakom kravet på allmän amnesti.

17 februari 2005

Riksdagens socialförsäkringsutskott röstar nej till en allmän amnesti. Barbro Holmberg säger att det var ett "bra beslut" eftersom en amnesti till de apatiska barnen hade lett till en "humanitär katastrof". Uttalandet väcker massiv kritik.

6 april 2005

Riksdagens majoritet av social­demokrater och moderater röstar nej till förslaget om allmän amnesti. Avvisningarna av de sjuka barnen fortsätter.

26 April 2005

Marie Hessle presenterar sin första delrapport av tre som ingår i den statliga utredningen. Rapporten hävdar, liksom Barbro Holmberg tidigare, att apatin är ett nytt fenomen som bara finns i Sverige.

27 April 2005

TV 4 avslöjar att Hessle i en tysk dokumentär påstått att apatin beror på att föräldrar tvingar sina barn att ljuga. Två månader tidigare har Hessle i P1 morgon sagt att barnen är "uppe och springer på nätterna". Före­trädare för fem riksdagspartier kräver Hessles avgång.

7 maj 2005

Tusentals människor demonstrerar i hela Sverige för att gömda flyktingar och apatiska barn ska ges amnesti.

16 maj 2005

Företrädare för påskuppropet överlämnar 157.000 namnunderskrifter till Barbro Holmberg med krav på en allmän amnesti. Holmberg säger att hon ser "ser uppropet som ett stöd".

14 september 2005

Riksdagen röstar nej till allmän amnesti.

20 september 2005

Miljöpartiet och vänsterpartiet är beredda att fälla regeringen på frågan om amnesti. Dagen före budgetens överlämnande går socialdemokraterna med på en kompromiss, det blir ingen amnesti men de flesta gömda flyktingar och apatiska barn ska få stanna genom en tillfällig lag.

15 november 2005

Den tillfälliga asyllagen börjar gälla.

2 maj 2006

Marie Hessle presenterar sin andra delrapport med slutsatsen att manipulation och simulering tillhör de omständigheter som kan förklara apatin.

19 september 2006

Gellert Tamas och "Uppdrag Granskning" avslöjar Marie Hessles inblandning i polisanmälningarna. Trots utredningens påstående finns inte ett enda belagt fall av simulering eller manipulation av apatiska barn. Flera riksdagspartier kräver återigen Hessles avgång.

Oktober 2006

Den nye migrationsministern, moderaten Tobias Billström, låter Marie Hessle behålla sitt uppdrag.

December 2006

Marie Hessle ska överlämna sin tredje och avslutande rapport.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.