Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Barnboksdilemmat. Vuxna bryr sig mest om sin egen barndom

Foto: Rabén & Sjögrens Bokförlag

Du sväljer klumpen i halsen, inte gråta nu, när du ivrigt räcker över boken. ”Ska jag läsa lite för dig kanske?” Du slår upp ”Aja baja, Alfons Åberg” och redan på första sidan väller minnena över dig. Här ligger du, med ett barn mot din axel, och läser samma bok som du själv lyssnade till när du var lika gammal! Åh, det känns så rätt. Du läser med inlevelse: ”Rör inte sågen, Alfons.” Satan, vad bra det är. Otroligt, det här håller verkligen fortfarande.

Eller? För barnet skruvar på sig, tittar bort. Nåja, det finns ju trettio andra Alfons-böcker att testa. För att inte tala om Tintin.  

De flesta inser nog att det effek­tivaste sättet att få barn att läsa knappast är att trycka ner sin egen barndom i deras halsar, ändå är det så förtvivlat svårt att låta bli. Och förlagen stryker föräldrar medhårs, de största barnboks­figurerna har jubileumsfester lika ofta som ett bortskämt dagisbarn. Nästa år lär vi fira att Pippi fyller 71 och ett halvt.

”Det är extremt svårt att slå igenom brett med något nytt inom just bilderbokssegmentet. De senaste riktigt stora är väl Pettson och Findus och de kom på 1980-­talet. När barnen når slukaråldern är det en annan sak”, säger Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen, i Svensk bokhandels sommarkatalog.

Men i jämförelse med den krisande vuxenlitteraturen är det inte särskilt synd om dagens barn- och ungdomsboksförfattare. En genomsnittlig nyutgiven barnbok på ett större förlag har en högre upplaga och säljer bättre än motsvarande vuxenbok, och försäljningen av barn- och ungdomsböcker har ökat med 11,5 procent medan vuxenlitteraturen sjunker.

Och så har vi biblioteken. År efter år totaldominerar barn- och ungdomsboksförfattare på lånetoppen. Jag såg en känd vuxenboksförfattare jubla på Facebook över att hen fick 1  800 kronor i biblioteksersättning, en barnboksskapare skulle begå harakiri i skam över att få så lite pengar.

Ändå är barnboksförfattare förbluffande osynliga i media.

I flera krönikor, bland annat av Pia Huss i DN den 2/5, efterlyses ett Babel-liknande program där barnboksskapare som Åsa Lind eller Katarina Kieri intervjuas. Men jag tror tyvärr att det saknas publik till den typen av program. Ett populärare upplägg vore Lennart Hellsing som ständig gäst, med Astrid Lindgrens urna i fåtöljen bredvid.

För de flesta är helt enkelt mer intresserade av sin egen barndom än av sina barns. En barnboksförfattares kulturella genombrott släpar därför efter, och författare som Frida Nilsson (googla henne eller kolla i närmaste barns bokhylla) blir erkända först när hennes läsare vuxit upp och blivit nostalgiska kulturjournalister. Som sedan själva får barn och tvingar på dem sina gulnade Frida Nilsson-böcker. Och så håller det på i en tröttsam katten på råttan, råttan på repet ...  

Vi är genuint engagerade i barns läsning, men drivorna med kulturartiklar i ämnet är märkligt vaga. Ofta är det långa betraktelser över ungas läslust eller ljuva minnen från barndomens besök på bibliotek, där författare eller böcker knappt nämns.

Om sportjournalister ständigt skrev om hur härligt och sunt det är med fotboll utan att nämna varken spelare eller lag – förutom Nacka Skoglund och blåvitts trupp från 1982 – skulle få lockas till att kolla matcher.

Hur ska vi få barn att fortsätta läsa om vi inte lyfter fram deras böcker? Vi älskar läsning som koncept, men inte författarna – om vi inte läste dem som barn.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.