Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Stoppa kontraproduktiva flyttkaruseller och se över Fastighetsverkets hyresmodell

Flyttkarusell. Slöseri med skattemedel. Kapitalförstöring. Kunskapsförakt. Utarmad verksamhet.

Mycket har sagts om redan genomförda eller fruktade flyttar av museer, konst- och högskoleinstitutioner i Stockholm – framtvingade av hyresökningar. Här är Statens fastighetsverk boven i dramat men också privata hyresvärdar, som på en överhettad lokalmarknad alla rättfärdigar marknadshyror även för fattiga kulturinstitutioner.

Kungliga Myntkabinettet har just flyttat från sina specialanpassade lokaler på Slottsbacken, och i dagarna fattas beslut som påverkar en framtida lokalisering av Kungliga konsthögskolan på Skeppsholmen liksom de tre Stockholmsmuseer som ingår i myndigheten Statens museer för Världskultur.

Jag bävar för hur det ska gå för ekonomiskt pressade SMVK, efter att regeringen i Kulturarvspropositionen fegt har förenklat frågan och givit överintendent Ann Follin makt över ”i vilka lokaler verksamheten ska bedrivas”.

Follins rapport i höstas, som påstår att samlokalisering av Stockholmsmuseerna kan ”frigöra medel” och ”innebära utveckling och förnyelse av verksamheten”, har många med mig dömt ut som en glädjekalkyl.

Kritikerna har fått nytt hopp efter förra veckans debatt om Kulturarvspropositionen i kulturutskottet. Allianspartierna har nu i en tilläggsmotion gjort ett så kallat tillkännagivande; ”En sammanslagning av olika museer, eller att flytta ihop dagens verksamheter under samma tak, riskerar varje museums särart”. Moderaten Olof Lavesson säger sig ha en riksdagsmajoritet bakom denna justering – som debatteras i morgon och kan klubbas i riksdagen på onsdag.

Jag hoppas bara att den får en konkret betydelse, för myndigheten är redan i färd med att rekrytera en process- och en projektledare för arbetet med visioner och en möjlig samlokalisering.

Här vill jag påminna om att SMVK varken har styrelse eller insynsråd och nu heller inga museichefer som kan värna sina enheter.

Flera källor har för mig vittnat om allvarliga arbetsmiljöproblem på den toppstyrda myndigheten, där intern kritik tystas och sakkunskap förminskas. Förtroendet för ledning är extremt lågt och lokala fackföreningar har lagts ner då arbetet blivit för svårt och tungt.

Märkligast är att ledningen inte verkar förstå värdet av de världsunika samlingarna på Etnografiska, Östasiatiska och Medelhavsmuseet – och att nedmonteringar kan skada vår relation till bland annat Kina, världens folkrikaste nation.

Än mer pinsamt är det om Världskulturmuseets vision som ”Göteborgs internationella vardagsrum” får stå modell för hela verksamheten. De temautställningar jag såg där på senhösten var närmast renons på kunskap och förmedlade knappt ens basfakta om de hopbuntade föremålen.

Besparingar av lokalhyra vid en samlokalisering riskerar dessutom att ätas upp av andra kostnader. I en inlaga till kulturutskottet (2/5) framhåller Kinakännaren Ola Wong med flera att packning och flytt av Nationalmuseums 27 000 föremål kostat 35 miljoner kronor och 13 700 arbetstimmar. SMVK har 465 000 föremål... Dessutom har det på Stockholmsmuseerna satsats många miljoner på ombyggnationer och nya basutställningar.

I vintras skrev Olle Wästberg, statssekreteraren i finansdepartementet 1991–92, att reella kostnader var tänkt att styra det då nya systemet för Statens fastighetsverks hyressättning. Men att den ”med åren perverterats in i ett marknadstänkande som inte var avsikten för museerna” (SvD 27/12).

Direktiven är alltså en tolkningsfråga och mer krut borde läggas på förhandlingar med Fastighetsverket. Faktum är att det kan löna sig. Det visar Kungliga konsthögskolans färska utredning av lokalfrågan, framtvingad av höstens brand i grafikverkstäderna och aviseringen av en kraftig hyreshöjning.

I utredningens slutskede sänkte Fastighetsverket nivån på den kommande hyreshöjningen. Konsthögskolans nya styrelse, som den 31 maj ska klubba ett inriktningsbeslut gällande framtida lokaler, har nu två realistiska alternativ.

Tomtebodaalternativet har en klar fördel i sina spatiösa lokaler men omgivande trafikleder är sällsynt ocharmiga

Dels att stanna i lokalerna på Skeppsholmen men utnyttja dem bättre genom en ombyggnad. Dels att flytta till Tomtebodaterminalen i Solna och specialanpassa den. Antingen något mindre men mer centrala och traditionsrika lokaler eller större och mer flexibla ytor utanför centrum.

Som det verkar nu blir det inte någon dramatisk skillnad på totalhyran, och det går alltid att justera nivån och kostnaden för ombyggnation, i båda fallen stiligt lösta av Marge arkitekter.

Dock har en grupp elever och lärare ifrågasatt en flytt till Tomtebodaterminalen, då den kontrolleras av ett omdiskuterat amerikanskt riskkapitalbolag och man värnar om tillgänglighet liksom utbytet med Skeppsholmens andra kulturinstitutioner.

Tomtebodaalternativet har en klar fördel i sina spatiösa lokaler men omgivande trafikleder är sällsynt ocharmiga – och vem tror på att SL:s bussgarage i bottenplanet inte ska skapa störande buller?

Det är hög tid för våra folkvalda att agera, få stopp på kontraproduktiva flyttkaruseller och se över Fastighetsverkets hyresmodell. Utvärderingar av sammanslagningar visar nästan alltid att kostnader överstiger besparingar och som skattebetalare vill jag se sannare, mer realistiska kalkyler. Institutioner tar mycket lång tid att bygga upp men går snabbt att riva ner.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.