Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 11:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/bjorn-wiman-chodorkovskij-ser-det-ryska-folkets-ljusa-potential/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Björn Wiman: Chodorkovskij ser det ryska folkets ljusa potential

Foto: DN

Michail Chodorkovskij sitter inte hos Skavlan. Men det är mycket som påminner: stilrena fåtöljer och en avspänd samtalspartner som drar ner applåder och skrattsalvor från publiken.

I detta fall är det Carl Bildt, som i vårlika pastellfärger manifesterar samma nonchalanta salongsmässighet i sitt förhållande till omvärlden som under sin tid som utrikesminister – tidigare under dagen har han i radio erkänt att han ännu inte läst Chodorkovskijs nyutkomna bok ”Mina medfångar” (Ersatz).

Det är i gengäld en tunn liten volym med hög densitet, som handlar om de människor som den tidigare oligarken Chodorkovskij mötte under sina tio år i Rysslands fängelse- och lägervärld – råbarkade men stolta våldsbrottslingar och vakter som slår så precist mot njurarna att urinen fylls med blod i en vecka framåt.

I Aleksander Solszjenitsyns och Varlam Sjalamovs spår får hans skildring en direkt genklang. ”I Ryssland går ingen säker för tiggarstaven och fängelset.”

Själv har Chodorkovskij genom fängelserna lärt känna sitt land – han har suttit fängslad 600 mil från Moskva, nio mil från den kinesiska gränsen och han har suttit fängslad i det väldiga landets andra ände i Karelen, nio mil från den finska. De tio åren har gett honom, säger han, en ljus bild av det ryska folkets potential.

Många av de 700 lyssnarna på Stora scenen i Kulturhuset i Stockholm – biljetterna tog slut omedelbart – häpnar nog över denna paradoxala optimism. Dock är den välgörande: Chodorkovskij avdramatiserar de underströmmar av skräckblandad fascination som historiskt präglar många svenskars förhållande till det väldiga landet i öster.

Det ryska folket har en stor och ljus potential, framhåller han. Ryssland är i dag en stark stat men ett svagt samhälle, präglat av militär psykos. Men inom tre år är Putin borta. Då kan landet inleda den långa vägen tillbaka till Europa. ”Vi har blivit zombifierade”, säger han. ”Men vi har inte blivit galna.”

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.