Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Nu går antisemitismen i armkrok med USA:s president

Enligt tidningen Expo samlade nazistdemonstrationen runt 600 personer.
Enligt tidningen Expo samlade nazistdemonstrationen runt 600 personer. Foto: TT

I lördags demonstrerade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm. Upptakten till demonstrationen var väl vald både med hänsyn till tid och plats: inom både syn- och hörhåll för besökarna i Stockholms stora synagoga, mitt under den judiska sabbaten.

Enligt tidningen Expo samlade nazistdemonstrationen runt 600 personer, fler än någonsin tidigare. Flera talare prisade Donald Trumps valseger som ett tecken på en förestående revolution och upprepade de sedvanliga parollerna om en judisk världskonspiration, om än förklädda i tillåtna kodord som ”sionister”, ”internationalister” och ”globalister”.

Dagen efter, på söndagen, utsåg USA:s blivande president Donald Trump sin nya chefsstrateg Stephen Bannon, grundare och tidigare styrelseordförande för den högerpopulistiska sajten Breitbart News som präglats av rasism, sexism och antisemitiska konspirationsteorier. Bannon var som Trumps kampanjchef också ansvarig för den blivande presidentens sista tv-reklamfilm; en antisemitisk video som angrep ”en global maktstruktur” och ”globala särintressen”, vilket illustrerades med bilder på kända judar i den moderna antisemitiska propagandan. Lek med tanken att huvudfigurerna bakom Avpixlat eller någon annan av de svenska hatsajterna skulle bli närmsta rådgivare till Sveriges statsminister. Det är vad som har hänt.

Det är sannerligen en ny tid när grov nazistisk gaturetorik sammanfaller med den som snart har officiell hemvist i Vita huset.

Hänger dessa händelser ihop? Givetvis gör de det. Det är sannerligen en ny tid när grov nazistisk gaturetorik sammanfaller med den som snart har officiell hemvist i Vita huset. Den som händelsevis har trott att judehatet är en utdöd företeelse, som endast finns hos den muslimska gruppen, får nu tänka om. Antisemitismen har än en gång manifesterat sin unika förmåga att överleva, mutera och komma ut med förnyad styrka på andra sidan.

Nu går antisemitismen i armkrok med USA:s president. I den nya världen behöver antisemitismen inte längre vara en belastning, utan en tillgång.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.