Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Utvisningen av Mishu Dhar är en potentiell skandal

Mishu Dhar.
Mishu Dhar. Foto: Ulf Gustafsson

Björn Wiman om att den dödshotade bloggaren Mishu Dhar utvisas till Bangladesh.

För knappt två år sedan skrev jag om den sekuläre bloggaren Ananta Bijoy Das i Bangladesh, som höggs ihjäl med machete av islamister. Bijoy Das hade då länge levt under hot från islamistiska extremister, och han var den tredje intellektuelle det året att huggas ihjäl av fundamentalister till följd av sitt försvar för sekularism och yttrandefrihet. Sedan 2013 har åtta författare och förläggare i landet mördats, åtskilliga fler har attackerats och skadats svårt.

Bara några dagar innan han mördades var det meningen att Ananta Bijoy Das skulle ha befunnit sig i Sverige på Pressfrihetens dag, dit han inbjudits av Svenska PEN för att föreläsa om situationen för hotade författare i sitt hemland. Så blev det dock inte, eftersom svenska ambassaden i Dhaka nekade honom inresevisum till Sverige.

Mishu Dhar: Jag känner mig oroad och frustrerad

Lärdomarna från detta tragiska fall förskräcker, särskilt efter beslutet från Migrationsverket att utvisa Ananta Bijoy Das landsman Mishu Dhar till Bangladesh, trots att även han står på islamisternas dödslista. I augusti 2014 blev han attackerad i sitt hemland där han under pseudonymen Juliyas Caesar kritiserat regeringen för att blunda för extremism. Efter attacken flydde han till Sverige, där han flera gånger har fått avslag på sin ansökan om asyl.

Migrationsverkets argumentation går inte bara emot PEN International, Amnesty och Freedom house. Den går också emot UD:s egen.

Det finns egentligen inga formella vägar vidare. Migrationsverket har nu sagt att det inte föreligger något verkställighetshinder för avvisning, då de bangladeshiska myndigheterna enligt dem numera kan och vill försvara oppositionella bloggare. PEN Internationals ordförande Jennifer Clement belyste i DN (25/2) det orimliga i denna bedömning.

Men Migrationsverkets argumentation går inte bara emot PEN International, Amnesty och Freedom house. Den går också emot UD:s egen. I sin egen skrift ”Mänskliga rättigheter, demokrati och rättstatens principer i svensk utrikespolitik” från december 2016 skriver UD att ”bland exemplen på religiöst motiverade kränkningar av de mänskliga rättigheterna finns mord på sekulära bloggare i Bangladesh.” Svart på vitt – Migrationsverket har gjort fel bedömning. Med utvisningen öppnas dessutom dörren för att avvisa samtliga de sekulära bloggare från Bangladesh som just nu söker asyl i Sverige, bland dem två mordhotade feminister. Migrationsverkets beslut hotar fler liv än ett.

På så sätt blir Migrationsverkets katastrofala hantering av Mishu Dhar inte bara ett fall som handlar om principerna om press- och yttrandefrihet (i sig viktiga) eller om utsatta och hotade människors liv (ännu viktigare). Fallet är också en gyllene chans för regeringen och utrikesdepartementet att faktiskt göra vad de säger sig vilja göra.

Utvisningen av Mishu Dhar är en potentiell skandal. Det är dags att rätta till misstagen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.