Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Boken "Camera Obscura" 60 år

Det var, naturligtvis, alla tiders bästa practical joke. Det är i dagarna sextio år sedan ett rykte förmedlades i svensk press om att en av årets diktsamlingar, som hade givits ut på Bonniers och recenserats i pressen, i själva verket var en parodi på samtida poesi. Boken hette "Camera obscura" och hade givits ut under pseudonymen Jan Wictor. Några dagar senare kom bekräftelsen: två unga medicinstudenter, Torgny Greitz och Lars Gyllensten, publicerade den 30 december 1946 en sorts manifest för boken där de beskrev dess tillkomst.

Den i år bortgångne Gyllensten skulle som bekant senare bli uppburen författare; Greitz kom att ägna sig uteslutande åt medicinen. Men före avslöjandet var de ännu helt okända. I manifestet beskriver författarna hur de en sen kväll hade satt samman det mesta av diktsamlingen medan de drack öl och åt smörgåsar, för att under dagen efter avsluta den och skriva ett pretentiöst och ganska förbryllande förord. Resten är, som det sällan heter, litteraturhistoria. Diktsamlingen antogs på det stora fina förlaget, gavs ut, recenserades och avslöjades.

Det är faktiskt ett jubileum värt att fira, för "Camera obscura" är en skojig historia och en litet storslagen poesiparodi. Udden var riktad mot fyrtiotalets modernistiska svenska lyrik med namn som Karl Vennberg och Erik Lindegren. Det är svårt att inte skratta:

Det vore bättre
att stilla gå och prångla ut
i alla de vitmenade gårdarna efter vägen
den slappa säckens ejakulat,
krims och krams
lyx till dans,
det som flyter upp
från bagarbarn och läroverksgossar
.

Och skrattades gjorde det. Nyhetsjournalister rapporterade om bluffen med sneda leenden och kåsörer hånade den litterära offentlighet och det förlag som hade låtit sig lura av något så löjeväckande. Den som söker bland klippen hittar mängder med citat från boken på tidningarnas kåseri­sidor, med eller utan raljanta kommentarer.

Inte bara förlaget utan också kritiken hade tagit diktsamlingen på stort allvar. I Arbetet hyllades den djärve författaren som inte var rädd för "bannbullor från dem, som" (med ett odödligt citat ur boken) "svetsa hålfotsinlägg för kadetter". I Gefle Dagblad utnämndes författaren till och med till "en verklig skald". I Expressen hette det att Jan Wictor var en "allvarsdiger ung poet" som hade "fantasi och början till ett anslag". Och fyrtiotalistfursten Erik Lindegren skrev att poetens "intelligens är ( ) obestridlig", och att diktsamlingen "i varje fall ej kan kallas obetydlig". Senare skulle Lindegren försvara sig med att "Camera obscura" hade förefallit honom vara skriven av en "sexualneurotiker".

Så här i efterhand är förstås allt så mycket lättare; men det är svårt att förstå att inte fler drog öronen åt sig inför den besynnerliga lilla boken - för det är verkligen en mycket besynnerlig liten bok (å andra sidan finns det några få riktigt misslyckade, sökta, pretentiösa passager även i tidens verkligt betydande verk, som Lindegrens "Mannen utan väg", som inte är så väldigt mycket bättre). Och ändå: det finns något kittlande i de där misslyckade dikterna. Den kittlingen ligger i ett gammalt recept. För "Camera obscuras" författare använder sig av enkla knep som även vår egen tids mest träaktiga triviallitteratur, som Da Vinci-koden, har gjort till sina: det handlar om sex och religion. Lyssna exempelvis till sexdikten "Efteråt":


Efteråt
skrattade ditt sköte
mig rätt i ansiktet.
( )
Ur en förväntansfull
gastkramning
löstes min vånda
till en kaskad av
rimfrostsbemängda
bläckfisktentakler.

Här fångas Jan Wictors poetiska metod. De flesta av dikterna handlar om religion, sex, sjukdom och någon form av elände: det är, kan man säga, grundackordet. Utöver det ser vi en vildsint, långsökt, absurd användning av metaforer. Att säga att en person är som ett lejon är att använda en liknelse; att säga att personen är ett lejon är att använda en metafor. Den klassiska humanistiska metaforteorin har mycket höga tankar om metaforen: att säga att något är något som det egentligen inte är får läsaren eller lyssnaren att på ett mycket speciellt sätt uppfatta att de två sakerna i något viktigt hänseende är lika. Därför får, påpekar metaforens stora antika teoretiker, som Aristoteles och Quintilianus, en metafor inte vara för långsökt. Likheten mellan de två företeelserna måste framgå, det är kärnan i den antika läran. I detta finns ett ideal om en klar, skön, harmonisk, balanserad, måttfull konst - en poesi som är intellektuell, på sätt och vis, som skapar insikt. Den överförda meningen skall, säger Aristoteles i "Retoriken", komma från "det som hör ihop (med saken) men inte är helt uppenbart".

Men här framträder "Camera obscuras" revolt: den språkliga bilden löses från varje sammanhang som kan ge mening åt den. Hur kan sexuell vånda lösas "till en kaskad av / rimfrostsbemängda / bläckfisktentakler"? Här finns ingen klarhet, ingen ny mening eller ny insikt: det är en bild som drar sig undan alla meningsskapande sammanhang. Ändå eller just därför finns det något puerilt underhållande i denna samling av omöjliga bilder.

Vill man så kan man verkligen känna att "Camera obscura" är en sorts skoningslöst skönhetslös poesimaskin som oavbrutet och helt utan ansträngning producerar nya meningslösa bilder - och känna hur fruktansvärt roligt upphovsmännen måste ha haft den där ölkvällen för sextio år sedan. I manifestet skriver Lars Gyllensten och Torgny Greitz att de bara har velat "visa att den lyriska modernismen löst den gamla gåtan om ars magna, att uppfinna ett sätt att göra tankar utan ansträngning". Och visst verkar allt ske utan ansträngning, för författarna har hittat en känslig nerv. Smuts är kul, helighet är kul, obegripliga eller löjliga metaforer är kul. I förordet talas det om "Skådandet ( ) bakom de av helig smuts och träck tillstoppade porerna". Smuts är heligt - och poeten tittar i denna spännande lilla språkliga bild genom lortiga porer mot verklig­heten. Försök visualisera det: den bilden är typisk för just den här poeten.


Evangelium i boudoiren
dold bakom sängomhängen pormaskplockning
baddning av ögonen med eau-de-cologne
evangelium necessaire.
Endast en förevändning,
bränning av svedjeland
för att kunna skörda
ett pokeransiktes förtjänster.
En enkel porslinskrossning för otrogna,
för tingel-tangel-belackarnas lösgommar
en tandborste.

Evangeliet, glädjebudskapet om det nya förbundet och människans frälsning, sammanfaller här med klämning av pormaskar: det heliga och det lumpna, det sakrala och det profana sammanfaller. Det är ett gammalt tema, och en gammal estetisk teknik för att skapa en särskild sorts retning hos läsaren och lyssnaren. Smuts är heligt, och här finns ett kittlande, gränsöverskridande tabubrott. Gud och pormaskar: det är samma sorts estetik som hos de samtida konstnärer som ännu tycker att det är originellt att göra religionen till något lumpet och smutsigt. I "Camera obscura" är det fortfarande en aning fräschare än så.

Men författarnas förtjusning i tanken att smuts är heligt blir helt självmedvetet en poetik, en lära om poesin själv. Elände och smuts får en sorts estetiskt värde, och därför grundar sig dikterna i bejakelse av det frånstötande och smutsiga. I "Camera obscura" - som betyder "det dunkla rummet" - fullbordas eländesbejakelsens estetik: texten rymmer medvetenhet om att i den mån eländet blir till poesins enda objekt, och misären blir till en lyrisk metod, måste också det eländiga eller lumpna bejakas och förvärras. Därför får poeten inte befria sig från träcket eller eländet: "de tillstoppade porerna / skall gynna / extasen".

I det upptäcker man alltså en sorts metapoesi, en poesi om poesin själv. I dikten ovan talar poeterna om "ett pokeransiktes förtjänster"; det är inte alltid som det pokeransiktet håller - författarna själv tycks flabba hjärtligt genom dikterna när man återbesöker deras debutdiktsamling. Ändå upptäckte inte samtiden att det bakom denna smutspoesi inte fanns någon allvarlig avsikt, bara ett studentikost skämt.

Diktsamlingen gör smuts och träck till något heligt - och det betyder kanske att det som verkligen är skräp betraktas med största vördnad medan det som är verkligt vördnadsvärt betraktas som skräp; det är väl poeternas syn på den lyrik de parodierar. "För otrogna", för den som inte känner vördnad inför den sortens lyrik, är det "en enkel porslinskrossning". "Camera obscura", sextio år i år, är förstås en orgie i barnslighet. Men det är en underhållande och på sitt eget sätt mycket lärorik liten barnslighetsorgie.

John Tralau är filosofie doktor

John Tralau är filosofie doktor i statskunskap vid Uppsala universitet.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.