Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Dan Wolgers: ”Handlingskraft” som ­dynamit i politikens händer

Napoleon har sagt att när man gör dumheter bör man i alla fall lyckas med dem. När klocktornet lyckligt och väl står färdigt, det klocktorn som Stockholms stad utan mandat nyss rev men i ruelse snart ska bygga upp igen som ”konstverk”, då ska jag gå dit och lägga ned en krans och tända ett ljus. Ett så förtrollat konstverk bör i evig tid helgas som Den okände konstnärens grav. I dess skugga torde inte ett öga förbli torrt, varken av skratt eller gråt.

Napoleon har också påpekat att en tragisk scen skiftar till tragikomisk om aktören tvingas ner på en stol. Nu har Nya Slussen tvingats ända ner på knä av Mark- och miljö­överdomstolen, om inte rent av raklångt ner för räkning.

Kanske kan man inte likna processen kring omgörningen av Slussen vid en boxningsmatch, men väl vid ett teaterstycke eller en tv-serie, nya ”Dallas” kanske, eller ”House of cards”.

Skillnaden är den att det som utspelas framför ögonen på väljarna kan bli till verklighet i ett hårresande utdraget drama där handlingen fortlöpande skrivs och skrivs om efterhand, undan för undan. Det är realteater. Någon kan invända att det är realdemokrati, men endast med visst fog eftersom demokrati förutsätter gemensam hänsyn till de överenskommelser på vilken demokratin vilar. Mark- och miljö­överdomstolen har i sin dom slagit vakt om dessa överenskommelser i det att man belyser de stycken i processen vilka brister på den punkten. Det förefaller vara fråga om brister som kan liknas vid ryska dockor – den senaste bristen är tillfogad för att dölja den förra i en så småningom obegripligt stor och närmast episkt vittförgrenad dockfamilj.

Det är begripligt att stockholmaren i gemen, som kanske har ögonen på endast den senaste dockan, har tröttnat på trasslet kring Slussen och vill se handlingskraft och spaden i jorden. Men det man kallar handlingskraft är dynamit att hanteras med varsamhet och att ”sätta spaden i jorden” är inte stadsplanering, det är inte arkitektur och det är heller inte demokrati.

På fasaden till min gamla skola stod det ”Styrka båtar föga där vett ej finns”. Det var ett tänkespråk med räckvidd.

Jag hoppas att ingen har rivit också skolan i ett anfall av handlingskraft.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.