Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Det är Liedman som tummar på sanningen

Foto: TT

Sven-Eric Liedman hävdar att jag far med osanning. Han förnekar att han i sin politiska idéhistoria skrev att nyliberaler tycker att barnaga är okej. Han skrev bara att Margaret Thatcher tyckte att skolaga ska vara tillåtet. Tydligen bara lite så där i allmänhet.

Låt mig då påminna om det sammanhang han använde exemplet i (när jag tittar i två olika upplagor hittar jag det i båda):

”I januari månad 1985 inrättades i Storbritannien en ny lag om skolaga. Lagen innebär att det är föräldrarna som skall avgöra om deras barn skall få stryk av lärarna i skolan eller ej. Detta är ett gott exempel på en typisk nyliberal lag.”

Detta bara kungjort, utan belägg för att någon nyliberal tycker så. Som inledning till hela avsnittet om nyliberalism. I en lärobok. Jag klandrar inte Liedman för att han vill glömma det.

Läs tidigare inlägg:

Sven-Eric Liedman: Norberg far med osanning om barnaga

Roland Paulsen: Den nyliberala efterfesten spårar ur fullständigt i ”The usual suspects”.

Johan Norberg: Ordsnokeri. Vår podd är ingen kavalkad av raseri och könsord.

Roland Paulsen: Skillnaden på kostym och bröst.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.