Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

En hygglig människa har svärtats

Filmen om Monica Zetterlund, ”Monica Z”, hade premiär på fredagen.
Filmen om Monica Zetterlund, ”Monica Z”, hade premiär på fredagen. Foto: Scanpixarkiv

Filmen om Monica Zetterlund skildrar hennes pappa som en sur skitstövel. I verkligheten var han motsatsen. Tom Alandh undrar hur långt man får gå i den poetiska friheten.

Han hette Bengt Nilsson och bodde i Hagfors med fru och två döttrar. Monica var äldst, Margareta tre år yngre. Efter alla år i valsverket hade han fått stendammslunga och i stället skaffat sig en musikaffär där han sålde skivor och instrument. Men rätt snart blev det konkurs, för plattorna han tog in var mest jazz och bop och det gick ju inget vidare i Klarälvsdalen, där folk ville ha lite mer hemvävda tongångar.

Bengt Nilsson var en mycket musikalisk man med egen orkester, och han spelade både klarinett och saxofon, och bra på dragspel var han också. "Musik är viktigt", sa pappa Bengt till sina döttrar, och så la han på en platta med Peggy Lee på grammofonen. "Linger in my arms" hette den, och långt senare berättade äldsta dottern Monica att hon blev alldeles tagen och spelade den om och om igen.

När Monica var fjorton år fick hon börja sjunga med pappas orkester runt om i Värmland, så det var i Ekshärad och Sysslebäck och Sunnemo som hon för första gången fick chansen att inför publik låta som pappas idol Ella Fitzgerald. Och han blev hennes hårdaste kritiker. Om hon inte var bra sa han direkt: "Där sjöng du falskt. Gör int öm et!"

Monica var lik sin far, äpplet hade fallit rakt ner från trädet, skojade man i familjen. En bohem och en konstnär var Sik-Bengt, som han kallades, med mycket humor och en klurig blick. "Mamma Greta stod för tryggheten, pappa Bengt för fantasin och tokerierna", skrev Monica i sina memoarer. Jag träffade honom själv ett par gånger och fick varje gång ett par ordentliga skratt. Honom var det lätt att tycka om. Och lätt att se att det var Monica som var pappas flicka. Det var han som hade lärt henne att spela "Avestaforsens brus" på dragspel.

Så småningom blev Bengt Nilssons dotter Monica Z med hela svenska folket, en av vår tids allra största och mest mångsidiga artister. Och mest älskade. Och nu har filmen om hennes liv haft premiär. "Fritt efter Monica Zetterlunds liv", står det i förtexten. Men hur fri är man om man ska beskriva en annan människas liv? Är friheten absolut, kan man göra vad man vill, eller finns gränser för den frihet man tagit som sin? Och om friheten dessutom är en "poetisk frihet", som regissören Per Fly gång på gång upprepade när han intervjuades i radion, är den då extra fri?

Har man då rätt att vända ut och in på kostymen och ta ifrån en människa hans egenskaper och klä honom i andra, för dramaturgins skull? Som gör storyn bättre? Mer dramatisk nerv om Monica Z:s far är en grinig, sur, trist, tvär ogin, självsvåldig och förgrämd skitstövel. Utan fantasi, utan tokerier. Fullständigt utan humor. En roll som passar Kjell Bergqvist som handsken. Nu ska ni få se på Bengt Nilsson, Monica Z:s fyrkantiga farsa! Och publiken suckar och viskar i bänkarna: "Hur kunde han vara så där. Att hon stod ut." Han som i själva verket alltid stod på Monicas sida och stöttade henne, vad hon än gjorde, både på scenen och privat.

För många år sedan i SVT framställde Fria Proteatern LO-ordföranden August Lindberg som så berusad när han skrev på Saltsjöbadsavtalet 1938 att han inte visste om det var notan eller avtalet han skrev på. Men Lindberg var helnykterist och det blev ett vådligt liv. Politiker och nykterhetsrörelse och änka och familj gick i taket och Radionämnden fällde inslaget. Och när Olof Palme blev pedofil i "Call girl", då blev det rykande debatt. Men en arbetare med stendammslunga som sålde skivor och spelade saxofon och var en hygglig människa och som älskade sina döttrar, med honom kan man göra vad man vill. Inte ett knyst.

Men i slutet får Bengt Nilsson i alla fall bli människa igen, inte bara schablon. Ty när han på radion hör sin dotter sjunga långt borta i New York så inser han vilken drummel han varit och fäller en tår. Men om det är något som Sik-Bengt aldrig var, så var det sentimental.

Jag kände Monica Zetterlund rätt väl, och hennes integritet var total liksom kärleken till sin familj.

Hade hon levt i dag, då hade hon först blivit förtvivlad, sen förbannad. Och sen hade ni fått se på fan.

Men Edda Magnason är fantastisk som Monica Z. Hon är alibit i en film som i övrigt är rätt medioker. Hennes Guldbagge är given. Något pris för bästa manus blir det troligtvis inte.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.