Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Eva Brunne: Religionsdialogen viktigare än någonsin

Biskopen i Stockholm om mordet på den franska prästen.

Terrorattackerna avlöser varandra denna sommar. Orlando, Istanbul, Nice, München – och nu senast Saint-Etienne-du-Rouvray. Många människor har dödats och skadats. De som dödar har förlorat den kompass som säger att människovärdet är okränkbart. De som dödar vill inte se att mångfald och olikheter bidrar till vår samlevnad.

Väldigt lite av terrorn har egentligen med religion att göra, men den skapar splittring mellan människor som inget hellre vill än att leva sida vid sida oavsett vilket namn deras Gud har.

Terrorns utövare har kommit precis dit de ville genom att skapa rädsla, undergräva människors värde och få många att tro att detta görs i religionens namn. Ingen enda religion har våld som en lärosats. Det hade inte heller de kristna under sina korståg.

Läs också: Andre prästmördaren identifierad

Fader Jacques Hamel som mördades mitt under mässan i sin kyrka var en av dem som sett att ett närmande mellan religiösa företrädare inte bara är nödvändigt, utan en självklarhet när vi lever sida vid sida som bedjande människor.

Bara så kan vi få en bättre och mänskligare värld.

Han var gammal nog att veta att det inte alltid har varit en självklarhet. Kanske var det därför som han vid 87 års ålder oförtrutet arbete vidare med sina muslimska vänner.

Det brutala mordet på fader Jacques var så tydligt inriktat på hans vilja att leva samman med bedjande syskon oavsett religion. På hans vilja att visa världen, eller åtminstone sin församling, att det inte är vi och dem. Att visa världen och sin församling att vi hör ihop – och tillsammans bygger en mänskligare värld.

Läs också: Hollande pressas efter terrorattacken i kyrkan

Risken finns att terrorns utövare har nått sina mål och gör – här hemma – oss så rädda att vi släpper ut våra fördomar och vår okunskap på dem som inte alltid har levt i vårt land.

Därför är religionsdialogen viktigare än någonsin. Den pågår på många håll och över hela landet. Den handlar om att mötas och lära känna varandra. Den handlar om att bli nyfikna på varandras tro. Det sker bäst lokalt och ansikte mot ansikte. Här finns många goda exempel. I Botkyrka i södra Storstockholm möts religiösa företrädare regelbundet till Fika för fred. På ett kafé i Hallunda centrum samtalar de över en kopp kaffe. Vem som vill är välkommen att slå sig ner och gå in i samtalet.

På Fryshuset verkar initiativet Tillsammans för Sverige bland tonåringar för att motverka främlingsfientlighet och extremism. Unga berättar för varandra och andra om sin tro och kultur. Guds Hus-projektet i Fisksätra finns sedan mer än tio år och driver ett framgångsrikt och praktiskt dialogarbete. Centrum för religionsdialog är ett kunskapscenter som sedan många år arbetar med trossamfundens företrädare.

Exemplen kunde bli många fler och från olika platser i landet, där det är så självklart att lyssna till varandra och lära. Visa respekt för varandra. Re-spekt som ju betyder att se en gång till. Om jag tycker att något är svårbegripligt eller märkligt, då är det min skyldighet att se en gång till. Först då visar jag respekt.

Sommarens terrordåd har ett enkelt budskap rakt in i oss: vi måste fortsätta religionsdialogen. Dia-log som ju betyder genom ord, genom samtal. Vi måste göra det lokalt där människor lever sida vid sida, går i samma skolor, finns på samma arbetsplats, möts när vi går till våra olika bönerum. Vi måste upptäcka mer och mer av mångfaldens rikedom, och dela varandras fester.

Vi kommer aldrig att ge upp den mångfaldiga rikedom som bidrar med så mycket i vårt samhälle. Vi kommer aldrig att låta oss skrämmas av dem som inte håller människovärdet högt. Vi kommer att arbeta vidare. Det känns mer angeläget än någonsin.

Därför ber vi med fader Jacques Hamels församling och alla människor, av god vilja får vi be: Livets Gud, led oss till rättvisa och fred. Amen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.