Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

”Farmor överlevde alla etapperna i Förintelsen”

Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen har utsett sina stipendiater för 2015: Örjan Henrikssons fotoutställning ”Auschwitz KZ I-II” och skådespelaren Sara Sommerfelds dokumentär ”Min farmor och Förintelsen”. De får sammanlagt 300.000 kronor.

Stiftelsens uppgift är att finansiera projekt som sprider Förintelsens berättelser genom kulturella projekt och Micael Bindefeld understryker att stipendiater inte erhåller pengarna som ett tack, utan för att finansiera projekt där det saknas pengar.

– Ett flertal undersökningar som har gjorts bland svenska och amerikanska ungdomar visar att kunskapen om Förintelsen sjunker uppseendeväckande mycket år för år, säger Bindefeld. Det viktigaste vapnet för att stävja okunskap är utbildning, undervisning och information. Snart finns inga överlevare av Förintelsen kvar i livet som kan berätta om sina direktupplevda erfarenheter.

Ett femtiotal relevanta ansökningar kom in och till slut enades styrelsen om två stipendiater. Sara Sommerfeld är en av dem som, tillsammans med Johan Romin, filmar en dokumentär om sin farmors liv och upplevelser. I maj visas den på TV4.

– Jag är oerhört tacksam för att jag kan göra det här. Det hade aldrig gått utan stipendiet. Det är en viktig film, det känns angelägnare än någonsin att berätta den här historien. Min farmor hade koncentrationslägrets siffror tatuerade på armen men brukade säga till mig: ”Jag förstår inte ens själv hur jag kunde överleva, så hur ska du kunna förstå det?” säger Sommerfeld.

Se trailer för filmen här

Sommerfelds farmor har sedan dess gått bort, men hann skriva ner sin berättelse till barnbarnet och utifrån den berättelsen görs dokumentären, vilket har inneburit researchresor till Polen, Tyskland, Israel, New York och London och samtal med professorer, släktingar och överlevande. Berättelsen utgår från Sommerfelds familjs minnen och upplevelser, men breddas även till att konkret upplysa om vad som skedde under Förintelsen.

– Farmor överlevde alla historiska etapper av Förintelsen: hon överlevde gettot, arbetsläger, Auschwitz, dödsmarscherna där judiska fångar tvingades vandra utan mat eller kläder i den polska vintern. Hon överlevde Ravensbrück och Buchenwald. Därför passar det bra att använda hennes historia till att upplysa om det som skedde under Förintelsen.

Fotografen Örjan Henriksson är stiftelsens andra stipendiat. Hans utställning ”Auschwitz KZ I–II”, som bland annat innehåller fotografier inifrån de låsta rummen i Auschwitz, visas 24/4–10/5 på Liljevalchs konsthall, varpå den sedan turnerar runt i Sverige, bland annat till Halmstad konsthall, Visingsö konsthall och Jamtli museum i ­Östersund.

Motiveringarna och Stiftelsen till minne av Förintelsen.

Motivering 1: ”2015 års stipendium tilldelas Sara Sommerfeld och Johan Romin för att de med den personliga berättelsens kraft bygger broar mellan den generation som utsattes för Förintelsen och dem som ärvt lidandets konsekvenser. Därmed vidgar Sara Sommerfeld och Johan Romin perspektiven och bidrar till att öka förståelsen av Förintelsen och dess omfattning.

Motivering 2: ”2015 års stipendium tilldelas Örjan Henriksson för att han med ett enkelt grepp öppnar upp Förintelsens innersta rum där frånvaron av offer och förövare låter betraktaren ta plats. Obehagligt nära det närmast ofattbara.”

I stiftelsens styrelse finns förutom Micael Bindefeld bland andra Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och Expos Daniel Poohl.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.