Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 00:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/franska-forfattare-protesterar-mot-engelsk-invasion/

Kulturdebatt

Franska författare protesterar mot engelsk språkinvasion

Leïla Slimani protesterar. Foto: Mehdi Chebil

Årets bokmässa i Paris, Salon du Livre, får kritik för att använda engelska ord i reklamen. Skriv på franska, uppmanar även unga franska författare som Leïla Slimani och Marie NDiaye. 

Jan Eklund
Rätta artikel

De självmedvetna och kråmande fransmännen kan man ju göra sig lustig över. Lite konstigt med en nation som äger ett så spritt världsspråk  – och ändå har gallsprängda företrädare som bara vevar på när den nationella äran anses hotad av någon mindre incident som ingen annan noterat. 

Tyckte jag länge. Nu börjar jag gilla den där stoltheten. Klart man måste se upp med engelskans orimliga anspråk och alla fåniga inlån. Absurd dominans i affärs- och spelvärlden, inte minst, och även i bokvärlden. Anglicismerna viner. 

Nu har även unga franska författare som Leïla Slimani och Marie NDiaye fått nog. De var två av undertecknarna i ett stort upprop i Le Monde nyligen mot årets Salon du Livre. Mässan hade fräckheten att inbjuda till en ”scène young adult” i mars och använde engelska ord som ”photobooth”, ”bookquizz” och "bookroom” i reklamen. 

”Använd franska ord! Annars blir vi alla snart lätta offer för den slappa och fördummande globish som gör sig bred på vår bekostnad.”