Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Fredrik Segerfeldt: Kapitalismens frihet är fascismens själva motsats

Att vilja ha mer invandring är fascistiskt. Korporativism är kapitalism. Och liberalismen finns inte. Så skulle man kunna sammanfatta Kajsa Ekis Ekmans nyspråksfantasier (DN 28/10) om att det är kapitalismen som medvetet, genom att tvinga fram ökade inkomstskillnader, lagt grunden för framgångarna för invandringskritiska populistpartier av olika sorter i Europa.

Man skulle lika väl kunna hävda, med samma självklara tonfall som Ekis Ekman, att de europeiska välfärdsstaterna skapar fascism. I västra Kontinentaleuropa norr om Medelhavet finns ett kluster av länder med minst inkomstskillnader och högst offentliga välfärdsutgifter i världen. I alla dessa stater – förutom Tyskland och Luxemburg – finns det framgångsrika invandringskritiska partier. Alltså har den socialdemokratiska samhällsmodellen skapat fascismen.

Men det är för enkel logik att använda SD och de andra för att få fram sina egna käpphästar. I stället måste vi ta till oss data och analys för att förstå vad det är som försiggår.

Det kan tyckas paradoxalt, men i Sverige har såväl toleransen för människor från andra länder som stödet för en öppen invandringspolitik ökat, samtidigt som Sverigedemokraterna har vuxit. I stället för en fascistisk åsiktsvåg har vi, i likhet med många andra länder, fått ett parti som lyckats fånga upp en redan existerande, men minskande, opinion. I Sveriges fall är alltså förklaringen till framgångarna att det helt enkelt sedan länge finns de som tycker som SD och att partiets eget renhållnings- och förändringsarbete tillsammans med den normaliseringsprocess som blir följden av inträdet i riksdagen minskar motståndet mot att rösta på partiet.

Så till det här med kapitalismen och fascismen. För att få ihop sina skruvade teser är Ekis Ekman tvungen att ignorera kapitalismens underliggande ideologi: liberalismen. Medan fascismen är nationalistisk är liberalismen internationalistisk. Det är därför liberaler tycker att människans fria rörlighet över nationsgränser är antirasismens kärna. Där fascismen är monolitisk och auktoritär är liberalismen pluralistisk och rebellisk. Det är därför kapitalismen är så sprudlande. Medan fascismen är organiskt korporativistisk är liberalismen konkurrensinriktad, med kreativ förstörelse i centrum. Där fascismen är kollektivistisk är liberalismen individualistisk.

Faktum är att Sverige de tre senaste decennierna har blivit mindre nationalistiskt, auktoritärt, korporativistiskt och kollektivistiskt, det vill säga mindre fascistiskt.

I Sovjetblocket kallades Berlinmuren för ”den antifascistiska skyddsvallen” och socialdemokrater har av kamraterna vänsterut under stundom fått beteckningen ”socialfascister”. Fascism blev då ett samlande uttryck för alla som inte var kommunister. Det är kanske så man ska förstå Kajsa Ekis Ekmans text, de som inte vill ha proletariatets diktatur är fascister. Det är inte konstigt att många känner sig främmande i vänsterns alltmer sekteristiska antirasism.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.