Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Hédi Fried: En varning, det som händer i USA påverkar oss

Foto: Lars Lindqvist

”Känner du dig trygg i Sverige?” Det var en fråga jag fick för några år sedan. Då kunde jag lätt besvara den med ett ja. Hur skulle jag besvara den i dag, när clownen Donald Trump blir USA:s nästa president?

Jag känner mig helt förvirrad. Jag vet inte om jag drömmer, eller om jag är vaken. Är det sant? Är det möjligt att människor ännu en gång är i fara på grund av deras etniska tillhörighet, religion, eller sexuella preferenser? Det känns precis som i går, när världen vaknade en morgon till nyheten att ett demokratiskt land fick Hitler till ledare.

Jag var åtta år när Hitler kom till makten, och för mig fanns han till bara som en hotfull röst av ”en galning långt borta”, som min mor sa. Men jag kände rädslan i luften, och såg på när de oroliga föräldrarna plöjde tidningen. Vad kommer att hända nu? Tidningen hade inget nytt att berätta. Det var en varm augusti, och eftersom ingenting hände de följande dagarna lade sig rädslan.

På eftermiddagarna gick vi ner till ån för att bada, föräldrarna träffade sina vänner, spelade kort och lugnade varandra med att det blir nog inte så farligt, han kommer inte att genomföra allt det han hotade med i ”Mein Kampf”. Dessutom var Tyskland så långt borta. Och vi judar invaggades i en falsk säkerhet som varade ett helt år.

I dag är inget land långt borta. Det som händer i USA påverkar oss.

Det blev ingen varning för oss när det stod i tidningen om de första arresteringarna av homosexuella och Jehovas vittnen. Alla tänkte bara på sig själva. Som den protestantiske prästen Martin Niemöller sa efter kriget: ”När de kom efter judarna gjorde jag ingenting, jag var inte jude”.

Ännu kunde vi judar leva ett lugnt liv, och fortsätta inbilla oss att inget ont kommer att hända, inte oss… Det fanns ingen sammanhållning, ingen ansvarskänsla.

I september 1935 kom Nürnberglagarna, och då gick det inte längre att blunda för Hitlers verkliga avsikter. Men då kunde vi fortfarande tycka att Tyskland är långt borta.

I dag är inget land långt borta. Det som händer i USA påverkar oss.

Är det samma scenario jag skall uppleva en andra gång? Sitta i falsk trygghet till sanningen uppenbarar sig?

Nej, hur gärna jag än vill, känner jag mig inte trygg i dagens Sverige. Men denna gång tänker jag inte bara sitta och låta historien köra över mig. Nu handlar det inte om mig längre, det handlar om allas våra barn och barnbarn. 2016 är inte 1934. Vi har ändå lärt oss en del genom åren. I dag vet vi att vi kan uppnå mycket genom sammanhållning och ansvarstagande.

Jag och många med mig tänker fortsätta kämpa mot högerkrafterna, och med hjälp av den svenska ungdomen försvara den svenska demokratin. Nu, när de nationalistiska partierna är på frammarsch i de flesta europeiska länder skall vi se till att Sverige blir en ö av demokrati, där moralkompassen pekar ut riktningen för oss, och där de mänskliga rättigheterna respekteras.

Läs mer: Det finns inga svenska värderingar

Läs mer: Hédi Fried är rädd att Europa ska glömma

Hédi Fried är författare och psykolog. Hon överlevde Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige på en lastbåt omgjord till sjuktransport i en räddningsaktion sommaren 1946, som var ett svar på UNHCR:s förfrågan om att ta hand om överlevande från Bergen-Belsen.

Mer om Hédi Fried

• I dag är jag rädd igen
Den 27 januari har det gått 70 år sedan Auschwitz befriades. DN har bett tre överlevande att med egna ord berätta om vad minnet av Förintelsen betyder i dag – och varför det är viktigt också i framtiden. Här skriver psykologen och författaren Hédi Fried.

• Hédi Fried är rädd att Europa ska glömma
Hon fick sitt tidiga vuxenliv sönderslaget avAdolf Hitler och andra världskriget, genomled två koncentrationsläger, förlorade sina föräldrar och kom till Sverige som flykting 1945. Nu undrar Hédi Fried varför rasismen åter sprider sig i ett samhälle som är rikare än någonsin.

Mer om Trump

• ”Trump letar snabbaste vägen ut ur Parisavtalet”
Donald Trump letar efter ett sätt att bryta mot det nyss ingångna globala klimatavtalet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

• Här vill Trump bygga muren – men hans väljare är tveksamma
Inför valet lovade Donald Trump att bygga en mur längs gränsen och deportera miljontals ”olagliga” latinamerikaner. Men i Brownsville säger hans egna väljare nej till muren.

• Maciej Zaremba: I Trumps nya värld är det mest förbjudna tillåtet
Donald Trumps valseger visar att demokratins fundament är bräckligare än vi trott. Populister över hela världen kommer att lära sig läxan. Därför är det dags att återta frågorna, skriver Maciej Zaremba. 

• Massiv demonstration mot Trump i Los Angeles
LOS ANGELES. Protesterna mot Donald Trumps intåg i Vita huset fortsätter i flera amerikanska städer. I centrala Los Angeles tågade tusentals demonstranter, i vad som kan vara den största politiska manifestationen i staden på flera decennier.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.